Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Συνέντευξη τύπου για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Παπαδημητρίου

Αδιαπραγμάτευτη η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του πρώτου θεραπευτηρίου ΙΚΑ Αθηνών (νοσοκομείο Παπαδημητρίου)

Τη θέση του συνδυασμού του, ότι η λειτουργία του πρώτού θεραπευτηρίου ΙΚΑ Αθηνών (γνωστό ως νοσοκομείο Παπαδημητρίου) στα Μελίσσια είναι αδιαπραγμάτευτη, διατύπωσε με έμφαση ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τετάρτη 23/06/2010 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσιών.

Ο κος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε το ιστορικό λειτουργίας του νοσοκομείου από το 1928, το οποίο λειτούργησε αρχικά ως ιδιωτική κλινική – σανατόριο και από το 1977 νοικιάστηκε από το ΙΚΑ και λειτουργεί ως σήμερα το πρώτο θεραπευτήριο ΙΚΑ Αθηνών.
Τόνισε με έμφαση ότι η συνέχιση λειτουργίας του νοσοκομείου χωρίς προσκόμματα στο συγκεκριμένο χώρο είναι αδιαπραγμάτευτη διότι:
Το πρώτο θεραπευτήριο ΙΚΑ Αθηνών είναι ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί ευρύτατες λαϊκές τάξεις, κατά βάση οικονομικά ασθενείς, όχι μόνο των βορείων προαστίων αλλά και μεγάλου τμήματος της Αττικής και όχι μόνον.
Τόσο η διοίκηση όσο και το σύνολο των εργαζομένων (ιατροί, νοσηλευτικό, διοικητικό και εργαστηριακό προσωπικό) με υψηλό αίσθημα ευθύνης ανταποκρίνονται στο έργο τους παρά τις δύσκολες χωροταξικές συνθήκες που επικρατούν, λόγω παλαιότητας και μη ανακαίνισης του κτιρίου
Το πρώτο νοσοκομείο ΙΚΑ ΕΤΑΜ Αθηνών είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο του ιδρύματος στη χώρας μας. Εφημερεύει καθημερινά μέσω ΕΚΑΒ και προσφέρει δευτεροβάθμια περίθαλψη και ορισμένα από τα τμήματά του και πρωτοβάθμια περίθαλψη στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και του ΟΓΑ. Περιλαμβάνει όλα τα τμήματα εκτός από καρδιοχειρουργικό και νευροχειρουργικό τα οποία όμως περιλαμβάνονται στον καινούργιο οργανισμό του ιδρύματος.
Το σύνολο των λειτουργούντων σήμερα κλινών είναι 220, αλλά αν γίνει ανακαίνιση και επέκταση σε νέα πτέρυγα μπορεί να ανέλθουν στις 300. Συνολικά απασχολούνται 710 περίπου άτομα εκ των οποίων 292 είναι γιατροί, 214 νοσηλευτές, 89 εργαστηριακοί, 100 διοικητικοί και οι υπόλοιποι άλλων ειδικοτήτων.
Όπως γίνεται αντιληπτό σήμερα δεν υπάρχει πρόβλημα προσωπικού. Ίσως προκύψουν μικρές ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό στο μέλλον.
Ένα είναι όμως το μεγάλο πρόβλημα: Από το 1999 έχει λήξει η μίσθωση του νοσοκομείου και παρά τις επανειλημμένες ενέργειες το ΙΚΑ ακόμη δεν έχει υπογράψει νέα μίσθωση, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για την περαιτέρω λειτουργία του νοσοκομείου. Το αίτημά μας σήμερα, που εκφράζει όλη την κοινωνία τη διοίκηση και τους εργαζόμενους είναι η υπογραφή νέου μισθωτηρίου συμβολαίου.
Η υπογραφή αυτή εξασφαλίζει όχι μόνο την παραμονή αλλά και την δυνατότητα ανακαίνισης και επέκτασης των λειτουργιών του νοσοκομείου.
Στο ίδιο μήκος κύματος η πρόεδρος των εργαζομένων ιατρός Μ. Φακάλου και το μέλος του σωματείου ιατρός κος Γκρούτσης τόνισαν την ανάγκη της απρόσκοπτης και αναβαθμισμένης λειτουργίας του νοσοκομείου. Η υπογραφή της μίσθωσης είναι άμεση προτεραιότητα τόνισαν.
Κλείνοντας ο κος Δ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν θα αφήσουν το θέμα σε επίπεδο συνέντευξης. Θα προβούν σε σειρά ενεργειών για να δοθεί λύση μακράς πνοής και αναβαθμισμένης ποιότητας.
Το νοσοκομείο ΙΚΑ είναι κομμάτι της ζωής της πόλης. Για την εξυπηρέτηση των ασθενών λαϊκών στρωμάτων οι κάτοικοι της πόλης μας δέχονται και την πρόσθετη κυκλοφοριακή επιβάρυνση, όμως μόνο για νοσοκομείο δημόσιου χαρακτήρα.
Κάθε άλλη σκέψη, αν υπάρχει στο μυαλό κάποιων, για ενδεχόμενη λειτουργία ιδιωτικής μονάδας περίθαλψης κατηγορηματικά δηλώνουμε δεν γίνεται αποδεκτή και καλό είναι κανείς να μην κουράζεται να κάνει τέτοιες σκέψεις.
Σήμερα στη δύσκολή οικονομική συγκυρία που δυστυχώς περικόπτονται μισθοί και συντάξεις το ελάχιστο που οφείλει η κυβέρνηση είναι να διατηρήσει την παροχή υπηρεσιών υγείας ως κοινωνικό αγαθό.

Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν τα μέλη της δημοτικής ομάδας κ.κ. Β. Κωστόπουλος, Ι. Κρουστάλης, Α. Παλαιοδήμος ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Δ. Στέλας και ο αντιδήμαρχος Ν. Πεντέλης Γ. Μουαμελετζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: