Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Συνέντευξη Δ. Παπακωνσταντίνου στην "ΑΜΑΡΥΣΙΑ"

«Α»: Κύριε Παπακωνσταντίνου, σε ανακοίνωσή του συνδυασμού σας συμπεριλαμβάνετε στα αίτια του κακού εκλογικού αποτελέσματος και τη σύγχυση που υπήρχε ότι μέρος του κεντρικού και τοπικού ΠΑΣΟΚ στήριξε τον κ. Στεργίου. Ήταν σύγχυση ή πραγματικότητα η στήριξη προς τον κ. Στεργίου;
Δ. Π.: Υπήρξε πράγματι σύγχυση στον κόσμο. Έλεγαν οι πολίτες, τουλάχιστον, ότι υπάρχουν δύο υποψήφιοι που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ. Το ενίσχυε και ο κ. Στεργίου λέγοντας «και εγώ ΠΑΣΟΚ είμαι».
«Α»: Πέρα από τη σύγχυση στον κόσμο, υπήρξε στήριξη Στεργίου από το ΠΑΣΟΚ κεντρικό και τοπικό;


Δ.Π.: Μιλώντας με βάση αυτά που ο ίδιος γνωρίζω καλά και όχι βάσει σεναρίων, μπορώ να πω ότι οι εκλογές είναι ένα μεγάλο επιχειρησιακό πρότζεκτ και όλος ο τρόπος που το χειρίστηκε το ΠΑΣΟΚ, στη δική μας περιοχή τουλάχιστον, ήταν στην καλύτερη περίπτωση ανεπιτυχής. Γνώριζαν έναν χρόνο πριν –εμείς δεν το γνωρίζαμε τότε- ότι θα πήγαιναν σε «καλλικρατικό» δήμο και ποιοι ήταν οι δήμοι που θα τον αποτελούσαν. Επέλεξαν να κομματικοποιήσουν τις εκλογές και να στηρίξουν δημάρχους. Τι έπραξαν λοιπόν στο Δήμο Πεντέλης; Απολύτως τίποτα. Το Μάιο βγήκε ο κ. Στεργίου και δήλωσε την υποψηφιότητά του. Τον Ιούνιο ανακοινώθηκε η διαδικασία για την υποβολή υποψηφιοτήτων. Εκεί μας παγίδεψαν. Είναι δυνατόν σε ένα κόμμα με οργάνωση και πολιτικό σχεδιασμό να περιμένεις τρεις μήνες πριν από τις εκλογές να «περάσει» κάποιος να δηλώσει υποψηφιότητα; Ο σχεδιασμός αυτός έπρεπε να είχε γίνει τουλάχιστον ένα χρόνο, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση. Έβγαλαν στη συνέχεια την πρώτη λίστα των υποψηφίων και ενώ είχαν ομόφωνη απόφαση της Νομαρχιακής και της Περιφερειακής δεν ανακοινώνουν την υποψηφιότητα Παπακωνσταντίνου. Τι να υποθέσει ο πολίτης; Προφανώς ότι αμφισβητείται η υποψηφιότητά μου. Άφησαν να εννοηθεί ότι δεν θα ανακοινώσουν χρίσμα. Σε αυτή την περίπτωση δύο τινά μπορεί να συνέβαιναν: Ή δεν με θεωρούσαν ικανό ή καλοκοίταζαν τον κ. Στεργίου και είχαν δεσμευτεί. Τότε, όμως, γιατί μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία να φθείρουν τα στελέχη τους; Ο Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου είναι ένα καταξιωμένο στέλεχος όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά και στη δημόσια διοίκηση και σε θέσεις που υπηρέτησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και έρχονται ευκαιριακά κάποιοι να με φθείρουν με αυτή τη διαδικασία.
«Α»: Οι δημοσκοπήσεις εκείνης της περιόδου τι έδειχναν;
Δ.Π.: Το Σεπτέμβριο έκαναν μια δημοσκόπηση και είδαν ότι ο κ. Στεργίου είχε μεγαλύτερες πιθανότητες από μένα να περάσει στο β’ γύρο. Ποια λογική λοιπόν υπερίσχυσε; Φαίνεται δεν κερδίζει ο Παπακωνσταντίνου, ας μην τον ανακοινώσουμε και αν μπει στο β’ γύρο, τον στηρίζουμε. Έχει ηθική αυτή η λογική, είναι λογική κόμματος εξουσίας αυτή η προσέγγιση; Ένα ρόλο σε αυτή την επιλογή έπαιξε και το γεγονός ότι 6 με 7 βουλευτές από τους 20 του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρειά μας «κρυφοκοίταζαν» προς τον κ. Στεργίου. Έτσι καταλήξαμε να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά μου στις 21 Σεπτεμβρίου. Κερδίζονται έτσι εκλογές; Έτσι θα διαχειριστούν κάποιοι τα πιο σοβαρά από τις δημοτικές εκλογές θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης; Και εν πάση περιπτώσει αν προτιμούσαν τον κ. Στεργίου, γιατί δεν έκαναν έναν προγραμματισμό να μας προτείνουν να κατέβουμε μαζί στις εκλογές.

«Α»: Θα το αποδεχόσασταν;


Δ.Π.: Δεν ξέρω τι θα κάναμε, αλλά τότε θα είχαμε και την ευθύνη του αποτελέσματος. Στο διά ταύτα θεωρώ ότι η συνολική κεντρική διαχείριση ενός τόσο μεγάλου πρότζεκτ όπως αυτού των εκλογών στην περιοχή μας ήταν ανεπαρκής. Γι΄ αυτό άλλωστε χάθηκαν και όλοι οι δήμοι στην Περιφέρειά μας.
«Α»: Η μομφή αφορά τα πρόσωπα που στελέχωσαν την Επιτροπή Εκλογών ή τους βουλευτές του κόμματος που επέλεξαν να στηρίξουν τον κ. Στεργίου;
Δ.Π.: Θα ήταν άκομψο και αφελές να το προσωποποιήσω. Κάποιοι ανέλαβαν μια διαδικασία. Στη διαδικασία αυτή μας «έβαλαν». Μπήκα και εγώ στη διαδικασία. Ο κ. Στεργίου δεν μπήκε. Όφειλαν, λοιπόν, να τηρήσουν τη δεοντολογία της διαδικασίας και να με στηρίξουν έγκαιρα, σχεδιασμένα και στοχευμένα.
«Α»: Ήταν όμως κακή διαχείριση του πρότζεκτ ή μήπως μεθόδευση ώστε να «ανταλλαχθούν» κάποιοι δήμοι με κάτι μεγαλύτερο, όπως η Περιφέρεια Αττικής;
Δ.Π.: Δεν ξέρω αν είναι το ένα ή το άλλο. Πρόκειται ξεκάθαρα για ανεπάρκεια. Κερδίζονται εκλογές με το να δώσεις χρίσματα ενάμιση μήνα πριν από την αναμέτρηση; Ειδικά όταν οι αντίπαλοί σου είναι εν ενεργεία δήμαρχοι. Οι αντίπαλοί μας είχαν διανύσει ήδη τα 350 μέτρα στο 400άρι και εμείς τότε μπαίναμε ή καλύτερα μας έβαζαν στην αφετηρία.
«Α»: Αν έτσι όμως είχαν διαμορφωθεί τα πράγματα, θα σκεφτεί εύλογα κάποιος ότι θέσατε τον εαυτό σας και το συνδυασμό μας ως «πρόβατο προς σφαγή»;
Δ.Π.: Κοιτάξτε, η ανάλυση γίνεται σήμερα με βάση το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αν ήταν διαφορετικό -και θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, θα μπορούσαμε να αποδειχτούμε αουτσάιντερ- τότε θα κάναμε άλλη ανάλυση. Το αποτέλεσμα διαμορφώνεται. Ξέραμε ότι είχαμε δυσκολίες, δώσαμε όμως τη μάχη. Και καμία μάχη δεν είναι ούτε χαμένη, ούτε κερδισμένη από πριν. Κατεβήκαμε με κάποια αρνητικά σημεία, που τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν αρκούντως ισχυρά. Ήλπιζα παρ’ όλα αυτά ότι με… συνταγή Ρεχάγκελ θα μπαίναμε στο β’ γύρο.

«Α»: Λέτε ότι κάποιοι δεν πίστεψαν σε σας. Δεν πίστεψαν ή μοίρασαν ψήφους εδώ και εκεί;
Δ.Π.: Τη θεωρία αυτή την απορρίπτω με οργή. Δεν ισχύει. Ισχύει ότι αν δεν θέλεις κάποια πράγματα να αλλάξουν, αν δεν πιστεύεις σ’ αυτό που σου προτείνουν γιατί δεν σου αρέσει ή δεν σε εξυπηρετεί, δεν μπορείς να γίνεις πολλαπλασιαστής του μηνύματος. Και αυτό το λέω για κάποιους που ήταν στο συνδυασμό. Για τους άλλους τι να πω… Δεν μπορώ, για παράδειγμα, να φανταστώ ότι μας ψήφισε ο γραμματέας της Τ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Όμως, υπήρχαν άτομα που είχαν συγγενικά τους πρόσωπα στο συνδυασμό και είχαν αξιοπρεπέστατη παρουσία. Απλά δεν πείθεις λίγα μέτρα πριν από τον τερματισμό. Θέλει πίστη και ψυχή, να πιστέψεις στο προϊόν σου, όπως ο πωλητής. Την ψήφο τους την έδωσαν και με το παραπάνω, δεν μας έδωσαν όμως την ψυχή τους.
«Α»: Είναι απορίας άξιο μάλλον που η κόρη του πλέον προβεβλημένου δημάρχου των Μελισσίων, του κ. Μητρόπουλου, συγκέντρωσε μόλις 200 ψήφους…
Δ. Π.: Τον αδικούμε τον κ. Μητρόπουλο με το να τον αναγάγουμε σε κυρίαρχο πρόσωπο της πολιτικής σκηνής των Μελισσίων. Ο κ. Μητρόπουλος έχει φύγει από το 2006. Είναι πλέον ιστορικό πρόσωπο. Δεν μπορούμε να του χρεώνουμε όλα τα άσχημα που συμβαίνουν στα Μελίσσια. Όταν φεύγεις από την εξουσία, δεν έχεις μεγάλη δυνατότητα παρεμβάσεων. Ο κόσμος δεν σε ψηφίζει γι΄ αυτό που έκανες. Σε ψηφίζει γι’ αυτό που περιμένει. Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ δεν πήγε ιδιαίτερα καλά και είναι φυσικό να μην πήρε πάρα πολλούς ψήφους και η κόρη του κ. Μητρόπουλου. Ο κ. Μητρόπουλος έτρεξε. Αν η δύναμή του είναι οι ψήφοι που πήρε η κόρη του, δεν το ξέρω. Θα έλεγα να αποδεσμεύονται τα παιδιά από τους γονείς. Η κ. Γεωργία Μητροπούλου είναι μια αξιόλογη συμπολίτισσα με πολιτικό μέλλον.
«Α»: Κύριε Παπακωνσταντίνου, ετέθη μετά τις εκλογές θέμα ηγεσίας;
Δ.Π.: Τέθηκε ένας γενικότερος προβληματισμός. Τον οποίο έβαλα πρώτος εγώ. Δεν προσβλέπω στην κοινωνική μου καταξίωση με το να γίνω δήμαρχος. Ξέρω ποιος είμαι. Και δεν κατέβηκα για οφίτσια ή χρήματα. Και προφανώς δεν είμαι για να οδηγώ ανθρώπους στην ήττα. Όσο για τις επόμενες εκλογές, πιστεύω ότι πολύ πιο έγκαιρα θα πρέπει να προκύψει θέμα ποιος θα ηγηθεί. Μπορεί να είμαι και εγώ, που θα ζητήσω να ηγηθώ. Αν κρίνω ότι μπορώ, θα το κάνω. Αλλιώς, δεν θα πάρω ούτε τον εαυτό μου, ούτε τους άλλους στο λαιμό μου. Υπάρχουν πολλά πεδία που μπορώ να προσφέρω. Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, πάντως, ήθελε και μπορούσε να φέρει το κάτι διαφορετικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και απαιτείτο κάτι διαφορετικό για την υλοποίηση του «Καλλικράτη». Και πραγματικά αναρωτιέμαι δεν θα έπρεπε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όσοι σχεδίασαν τον «Καλλικράτη», να είχαν ένα μίνιμουμ προδιαγραφών για τους ανθρώπους που μπορούν να υλοποιήσουν τη διοικητική μεταρρύθμιση. Κοίταξαν τελικά κάποιοι από αυτούς μόνο το προσωπικό τους συμφέρον;

«Α»: Λέγοντας προσωπικό συμφέρον εννοείτε προφανώς το μηχανισμό που μπορεί να τους εξασφαλίσει ψήφους στην επόμενη αναμέτρηση…
Δ.Π.: Φυσικά. Οι δήμοι και οι θέσεις όμως δεν υπάρχουν για να καλύψουν προσωπικές μας ματαιοδοξίες ή άλλους στόχους. Εγώ προσωπικά άλλους στόχους δεν έχω. Δεν έχω περιουσία στα Μελίσσια, ούτε οικόπεδα εντός ή εκτός σχεδίου. Δεν ασκώ επαγγελματική δραστηριότητα στα Μελίσσια. Δεν έχω καμία πρόθεση να δουλέψει η κόρη μου στον νέο Δήμο Πεντέλης. Η καρέκλα πρέπει να σε ζητάει και όχι να τη ζητάς. Αν με ζητήσει η καρέκλα την ώρα που πρέπει, δύο χρόνια πριν από τις εκλογές οπωσδήποτε, πιθανόν να πω ναι. Αν δεν με ζητήσει, έχω πολλά πράγματα στα οποία μπορώ να αφιερωθώ.
«Α»: Σε δύο χρόνια από τώρα, λοιπόν, θα ξέρουμε αν θα είστε και πάλι υποψήφιος δήμαρχος;
Δ.Π.: Λέω κάτι άλλο. Η βαθιά δημοκρατική μου πεποίθηση –κάποιοι την θεωρούν αδυναμία μου, αλλά εγώ τη λέω δύναμη- είναι ότι ο συνδυασμός δεν είναι δικός μου. Δεν είμαι Στεργίου ούτε Γραφάκος να διαγράφω κόσμο και να κουβαλάω πίσω μου ανθρώπους ετερόκλητους που τους ενώνει μόνο η λαχτάρα τους για την εξουσία. Ο συνδυασμός μας ως βαθιά δημοκρατικός εκλέγει τον αρχηγό του και ο αρχηγός που παίρνει την ευθύνη, πρέπει να έχει την αποδοχή της κοινωνίας τη δεδομένη στιγμή.
«Α»: Θα τοποθετείτε λοιπόν πριν από τις επόμενες εκλογές…
Δ.Π.: Θα τοποθετηθούμε όλοι, όχι μόνο εγώ. Θεωρώ πάντως ότι είναι άγονο να εκπροσωπείς ένα συνδυασμό του 10%, μονίμως σε ρόλο αντιπολίτευσης. Πιστεύω στους συνδυασμούς εξουσίας. Λέω ναι λοιπόν σε έναν συνδυασμό εξουσίας που θα διεκδικήσει τις επόμενες εκλογές είτε με μένα ως επικεφαλής είτε με κάποιον άλλο.
«Α»: Μπήκατε, κύριε Παπακωνσταντίνου, στο δίλημμα να μείνετε ή να φύγετε μετά την ήττα;
Δ.Π.: Πώς να φύγω σαν λιποτάκτης; Προεκλογικά ζήτησα, παρακάλεσα και ενθάρρυνα κόσμο να έρθει μαζί μου. Έχω το δικαίωμα μετεκλογικά να γίνω ρίψασπις; Να βάλω την ουρά στα σκέλια και να φύγω; Έχω ευθύνη και υποχρέωση να μείνει ο συνδυασμός συμπαγής. Και στην ώρα που πρέπει με ψυχραιμία –δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις εν θερμώ- και αν υπάρχουν οι δυνάμεις εκείνες που μπορούν να οδηγήσουν την ΑΝΘΡΩΙΝΗ ΠΙΛΙΤΕΙΑ ή άλλα συνεργαζόμενα σχήματα σε μια άλλη πορεία, να το κάνουν. Κάθε άλλη επιλογή θα ήταν πράξη δειλίας από την πλευρά μου.

«Α»: Όταν λέτε συνεργαζόμενα σχήματα…
Δ.Π.: Οι εκλογές μόλις τελείωσαν. Σήμερα δεν μπορείς να ξέρεις τι θα δημιουργηθεί σε δύο χρόνια από τώρα. Εγώ πιστεύω ότι το τοπίο θα αλλάξει στα Μελίσσια και όχι μόνο. Ενδέχεται να δημιουργηθούν ευρύτερες συνεργασίες. Το τοπίο είναι ρευστό και στη σκακιέρα παίζουν πολλοί παίκτες. Δεν θα κάνουμε πάντως εμείς την πρώτη κίνηση, δίνοντας στους άλλους τη δυνατότητα για ρουά ματ.
«Α»: Ποιες πιθανές συνεργασίες βλέπετε;
Δ.Π.: Είναι πολύ πρώιμο να μιλήσω για συνεργασίες. Δεν έχει αρχίσει ακόμα η πρώτη θητεία του «Καλλικράτη».

«Α»: Με βάση όλα αυτά που λέτε και τη σημείωση περιέχεται στην πρόσφατη ανακοίνωσή σας ότι «ο συνδυασμός απευθύνεται στην κοινωνία, χωρίς κομματικές ταμπέλες», μπορούμε μάλλον να υποθέσουμε ότι στις επόμενες εκλογές η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ θα κατέβει ως ανεξάρτητος συνδυασμός…
Δ.Π.: Έχει πέσει αυτή η ιδέα από πολλούς, η αλήθεια είναι. Τίποτα δεν είναι οριστικό. Είναι ένα θέμα που θα το επεξεργαστούμε. Το βέβαιο είναι ότι οι πολιτικοί και τα κόμματα πρέπει να αφήσουν ακηδεμόνευτη την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να αναδεικνύονται οι συνδυασμοί με πολιτικές και όχι κομματικές θέσεις. Υπάρχουν πολλά άτομα στους κόλπους της Ν.Δ. που δεν τους πήγαινε το χέρι να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, με τα οποία όμως μπορούμε να συνεργαστούμε πολύ καλά. Το ίδιο και με στελέχη του ΣΥΝ, ακόμα και του ΚΚΕ. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άνθρωποι που σηκώνουν τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μου θυμίζουν παλαιοημερολογίτες. Είναι θέμα της τοπικής κοινωνίας να αναδείξει τα στελέχη της.

«Α»: Σημειώσατε παραπάνω ότι ένας από τους βασικούς λόγους που σας ώθησε να μείνετε επικεφαλής ήταν για να διατηρηθεί η ομάδα σας συμπαγής. Κρίνετε ότι είναι συμπαγής σήμερα η ομάδας σας;

Δ.Π.: Ο ηττημένος έχει πάντα προβλήματα. Η νίκη ενώνει. Υπάρχουν τριγμοί που φτάνουν σε μένα, αν και όχι απευθείας. Η ενότητα δεν είναι δεδομένη, είναι ζητούμενο και διασφαλίζεται. Ο γενικότερος προβληματισμός αφορά και το πρόσωπό μου μιας και ο επικεφαλής δεν μπορεί να μην έχει ευθύνη. Ευθύνομαι και εγώ. Ακόμα και τα πιο απρόβλεπτα οφείλεις να τα προβλέψεις και να τα εξουδετερώσεις.
«Α»: Οι τριγμοί αυτοί σχετίζονται μόνο με το εκλογικό αποτέλεσμα ή και με στήριξη του κ. Στεργίου στο β’ γύρο από μερίδα του συνδυασμού σας. Ήταν προσωπική σας επιλογή η στήριξη Στεργίου;
Δ.Π.: Καταρχάς αφήσαμε τον κόσμο να ψηφίσει ελεύθερα. Από τους ψηφοφόρους μας ένα 30% δεν πήγε καθόλου να ψηφίσει. Το υπόλοιπο 70% θεωρώ ότι ψήφισε με αναλογία 45% υπέρ του κ. Στεργίου και 25% υπέρ του κ. Γραφάκου. Κανείς μας -ούτε και εγώ- θεωρούσαμε ότι μια επιλογή από τις δύο άξιζε πραγματικά. Από την άλλη, δεν ισχύει αυτό που λέγεται, ότι ο Παπακωνσταντίνου έκανε προπαγάνδα υπέρ του κ. Στεργίου, αν και εγώ προσωπικά τον ψήφισα. Δεν σήκωσα κανένα τηλέφωνο να πω ψηφίστε έτσι ή αλλιώς. Προφανώς με κάποιους ανθρώπους μέσα στον συνδυασμό με τους οποίους είμαστε πιο κοντά μιλήσαμε. Τηλεφωνήματα έγιναν από πιο ψηλά, όχι σε επίπεδο θεσμικό αλλά προσώπων, να στηριχθεί ο κ. Στεργίου με τη λογική «και αυτός δικός μας είναι και εφόσον δεν βγήκατε εσείς…». Τους απάντησα λοιπόν: «Στηρίξτε τον εσείς που τον στηρίξατε και την πρώτη Κυριακή».
«Α»: Χωρίς να θέλω να το αμφισβητήσω αυτά που μας λέτε, ανακύπτουν ερωτηματικά κυρίως λόγω των δηλώσεων του κ. Στεργίου το βράδυ των εκλογών που σας ευχαρίστησε δημόσια για τη στήριξή σας, αλλά και επειδή κάποιοι δικοί σας άνθρωποι αναλαμβάνουν θέσεις στη διοίκηση Στεργίου. Πώς να πειστεί ο πολίτης ότι δεν υπήρξε μεθόδευση;
Δ.Π.: Τίποτα δεν έγινε μεθοδευμένα. Και μάλιστα σε κάποια στελέχη μας που παραβρέθηκαν στα επινίκια του κ. Στεργίου έστειλα το εξής μήνυμα: «Ο συνδυασμός μας δεν κέρδισε, αντενδείκνυται η παρουσία σας σε επινίκια». Θεωρώ ότι η παρουσία τους εκεί ήταν λάθος. Τους το είπα κατ’ ιδίαν, το λέω και δημόσια. Επίσης δήλωσα στον κ. Στεργίου ότι κακώς κάνει και μας ευχαριστεί. Ψηφίσαμε πολιτικά, με τη λογική του μη χείρον βέλτιστον. Είναι λάθος οι δημόσιες ευχαριστίες και βγάλαμε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζουμε άστοχες αυτές τις δηλώσεις. Του το επανέλαβα και χθες που μιλήσαμε πάλι, ότι με αυτό που κάνει και ο ίδιος θα εκτεθεί περισσότερο και θα εκθέσει ανθρώπους. Του κατέστησα σαφές ότι δεν νομιμοποιείται, ακόμα και αν αυτοί προστρέξουν, να βάλει σε θέσεις ανθρώπους από τους 70 που συμμετέχουν στο συνδυασμό μας. Ως συνδυασμός, αν μπορούμε να διεκδικήσουμε μια μεγαλύτερη εκπροσώπηση –σε θέσεις πάντα άμισθες- θα το κάνουμε, για να είμαστε κοντά στον εντοπισμό, στην ανάδειξη και την επίλυση των προβλημάτων.
Μου μετέφεραν ότι ανακοίνωσε δύο ονόματα από το συνδυασμό μας τον κ. Γιάννη Εμμανουήλ και την κ. Αγνή Ζώη. Είπα λοιπόν στον κ. Στεργίου ότι η επιλογή αυτή δεν είναι πράξη πολιτικής ηθικής και εντιμότητας. Είναι πολιτικό λάθος. Αν θέλει να διατηρήσει ένα πολιτικό ήθος και κύρος, δεν μπορεί να μετέρχεται τέτοιες μεθόδους. Μου απάντησε ότι δεν γνώριζε ότι τα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα ήταν στο συνδυασμό μας. «Αν είναι έτσι και αν εκείνοι προσέτρεξαν όπως λες, τότε θα τους πεις ότι δεν μπορούν να τοποθετηθούν από σένα», ήταν η δική μου θέση. Μου απάντησε ότι θα το κάνει. Θα δούμε. Θα ήθελα όμως να πω ότι τον κ. Εμμανουήλ τον τιμώ ιδιαίτερα. Και θα τον προτείναμε από τον συνδυασμό για κάποιες θέσεις. Θέλω λοιπόν να έχει τη δεύτερη ανάγνωση. Του λέω λοιπόν: Γιάννη Εμμανουήλ τίμησε τους αγώνες και την εμπιστοσύνη που σου έδειξε ο επικεφαλής σου μέχρι σήμερα. Δες μια δεύτερη ανάγνωση. Για την Αγνή Ζώη, η οποία είναι και αναπληρώτρια γραμματέας της Τοπικής του ΠΑΣΟΚ, τι να πω… Δεν ξέρω γιατί πήγε. Το όνομά της συγκαταλεγόταν στις προτάσεις προσώπων που θα κάναμε. Βέβαια, όταν γίνονται τέτοιες ενέργειες η ευθύνη βαραίνει και τις δύο πλευρές. Ελπίζω ο δήμαρχος να ξεκινήσει τη θητεία του με πολιτική εντιμότητα.
«Α»: Σε επίπεδο συνδυασμού, αποτέλεσε θέμα διαβούλευσης η ανάληψη θέσεων στη διοίκηση Στεργίου;
Δ.Π.: Το θέμα ετέθη σε μια Εκτελεστική Γραμματεία. Υπήρξαν απόψεις διιστάμενες. Πέρα από την απλουστευτική θέση που εκφράστηκε εκτός Εκτελεστικής Γραμματείας, «γιατί όχι, αφού ψηφίσαμε», υπάρχει και η πολιτική θέση, την οποία ασπάζομαι, η οποία λέει ότι αν θέλεις να είσαι συνδυασμός εξουσίας, πρέπει να είσαι μέσα στα πράγματα. Θα είμαστε μέσα στα ΝΠΔΔ, θα είμαστε στις επιτροπές του Δήμου, στο Δημοτικό Συμβούλιο κοντά στην κοινωνία. Από κει και πέρα κανένα νόημα δεν έχει να πάρουμε έμμισθες θέσεις.
«Α»: Τι απαντάτε στα στελέχη του συνδυασμού σας που διαφώνησαν με την προσωπική σας επιλογή στήριξης του κ. Στεργίου;
Δ.Π.: Μου κάνει εντύπωση γιατί επιμένετε. Ίσως κάτι να ξέρετε. Εγώ πάντως σεβάστηκα το δικαίωμα του καθενός να ψηφίσει ελεύθερα και δεν με δυσαρέστησε ούτε σε ανθρώπινο ούτε σε πολιτικό επίπεδο, αν κάποιοι επέλεξαν να ψηφίσουν διαφορετικά από εμένα. Και εγώ, λοιπόν, ως επικεφαλής και μάλιστα όχι ως προπαγανδίζων, δεν μπορώ να έχω το δικαίωμα στη δική μου επιλογή; Δεν αποκρύπτω την άποψή μου. Ας δεχτούν λοιπόν και εκείνοι με τη σειρά τους ότι ψήφισα αυτό που θεωρούσα ως το λιγότερο κακό για την πόλη. Θέλω όμως να τονίσω στο σημείο αυτό ότι ως συνδυασμός δεν βγαίνουμε «λαβωμένοι» εξ αυτού του λόγου. Ο κ. Γραφάκος επιχείρησε να «παίξει» σε σχέση με αυτό, διαδίδοντας κάποια πράγματα χαμηλού επιπέδου.
«Α»: Στην ανακοίνωσή σας για το εκλογικό αποτέλεσμα σημειώνετε, επίσης, ότι η ενότητα που επιτεύχθηκε στην παράταξή σας, σε τοπικό επίπεδο, μετά από μια περίοδο αμφισβήτησης ήταν επίπλαστη. Εννοείτε ότι αποδείχτηκε επίπλαστη η ενότητα με την ομάδα του κ. Γιάννη Μητρόπουλου;
Δ.Π.: Θα ήταν λάθος να βάλουμε ταμπέλες. Ο κ. Μητρόπουλος μαζί μας ήταν και είναι. Τον τιμώ. Έχει τις απόψεις του και δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε σε όλα. Το πρόβλημα ανέκυψε όταν η διοίκηση Γραφάκου έχασε την πλειοψηφία. Τότε άρχισε ο Γολγοθάς για τη δημοτική μας παράταξη. Οι κύριοι της διοίκησης έπρεπε ή να είχαν φύγει, αν είχαν πολιτική αξιοπρέπεια, ή να είχαν συμφωνήσει σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Όχι να προσπαθούν να διοικήσουν με τους συμβούλους της μείζονος. Εκεί, πράγματι, δεν υπήρχε στην παράταξή μας ενιαία προσέγγιση στο θέμα. Όταν ψηφίζαμε τις εισηγήσεις της διοίκησης χαρακτηριζόμασταν «ουρά» του δημάρχου και όταν ψηφίζαμε κατά, «ουρά» του κ. Μούστρη. Υπήρχε ένα ισχυρό κομμάτι δικό μας, που ήταν της άποψης «να στηρίξουμε το παιδί». Να στηρίξεις όμως ένα δήμαρχο που βλέπεις ότι διοικεί χωρίς διαφάνεια, αξιοκρατία και χωρίς να σέβεται τον Κώδικα; Ψηφίζαμε με πάρα πολλές ενοχές. Άλλα ψηφίζαμε, άλλα γίνονταν, αλλού πήγαιναν τα χρήματα.
Στις προμήθειες και στα έργα επικράτησε καθεστώς αδιαφάνειας και απευθείας αναθέσεων. Στις Κοινωφελείς έμειναν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι. Σημαντικά ποσά οφείλονται σε προμηθευτές. Τα ατομικά συμφέροντα επικράτησαν του γενικού συμφέροντος. Είναι όμως γνωστό ότι στη Δημοκρατία ουδέποτε το άθροισμα των ατομικών συμφερόντων ισούται με το γενικό συμφέρον. Τους έλεγα λοιπόν ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η πρακτική, αλλά δεν τους άρεσε. Με θεωρούσαν γραφειοκράτη. Υπήρχε ένα «σύστημα» που συνέχισε να δουλεύει και την τετραετία του Μανώλη Γραφάκου, και ο ίδιος εξελίχθηκε σε εξόφθαλμα κάκιστο χειριστή του εν λόγω συστήματος. Και παλαιότερα υπήρχε αυτή η «πατροπαράδοτη», ας το πούμε, λειτουργία, αλλά είχε και ένα βαθμό νομιμότητας. Επί Γραφάκου κατελύθησαν όλα. Κυριάρχησε η αυθαιρεσία. Σε ό,τι λειτούργησε όμως ο Δήμος, όπως λειτούργησε, οφείλεται αποκλειστικά στη δική μας υπευθυνότητα. Δυστυχώς η αλήθεια αυτή δεν πέρασε στον πολύ κόσμο.
«Α»: Με άλλα λόγια η παράταξή σας αμφισβητούσε την αντιπολιτευτική σας πρακτική…
Δ.Π.: Βεβαίως, είχα αμφισβήτηση, από μέρος της παράταξης όμως. Στη λήξη για παράδειγμα της διετίας ψηφίσαμε για τα ΝΠΔΔ. Προτάθηκε ένας πρόεδρος δικό μας στο ΚΑΠΗ και ένας πρόεδρος από τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ 6 για τους Παιδικούς Σταθμούς. Δύο δικοί μας σύμβουλοι τότε -η κ. Πολίτη ήταν η μία- διαχωρίστηκαν και ψήφισαν την πρόταση Γραφάκου. Επιπλέον, τότε κάποιοι χρησιμοποίησαν την Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ –πρόκειται κυριολεκτικά, όπως λειτουργεί, για ένα αρχαϊκό σύστημα που θυμίζει την Κομσομόλ της Σοβιετικής Ένωσης- για να στηριχθεί η πρόταση Γραφάκου κόντρα στην πρόταση Παπακωνσταντίνου.
«Α»: Η ενότητα λοιπόν που διερράγη για τον λόγο που αναφέρετε παραπάνω αποκαταστάθηκε τελικά;
Δ.Π.: Αποκαταστάθηκε. Ήθελαν να κερδίσει ο Παπακωνσταντίνου Αλλά όταν επί τρία χρόνια τον έχεις αμφισβητήσει τον Παπακωνσταντίνου, μπορείς να πείσεις τους πολίτες το τελευταίο τρίμηνο; Δεν πείθεις. Ειδικά αν δεν το πιστεύεις κιόλας. Σε κάποιους φαίνονται «ξένα» αυτά που πρεσβεύει ο Παπακωνσταντίνου. «Εδώ είναι Μελίσσια», είναι η άποψή τους. Και αναρωτιέται ο πολίτης: «Δύο χρόνια δεν τους έκανε ο Παπακωνσταντίνου και τώρα τους κάνει»; Εκεί άρχιζαν οι αμφιβολίες: «Τους έταξες τίποτα»; Τίποτα δεν έταξα σε κανέναν. Είτε το πίστευαν είτε όχι, ήρθαν με τον Παπακωνσταντίνου. Αλλά για να μεταδώσεις κάτι πρέπει να το πιστεύεις, να το θέλεις πολύ.
Η πολιτική είναι έρωτας. Και τον αρχηγό πρέπει να τον πιστεύεις γι΄ αυτά που λέει, γι΄ αυτά που θέλει να αλλάξει. Όσοι δεν τους άρεσαν οι αλλαγές και αυτά που πρότεινα, αλλά ήρθαν στο τέλος μαζί μου, απλά έριξαν την ψήφο τους. Δεν πέρασαν αυτό το μήνυμα και στο διπλανό τους. Η ενότητα είχε τρωθεί. Πιστεύω όμως ότι δεν υπήρξε καλύτερο ψηφοδέλτιο από της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ και η ενότητα του χώρο μας ήταν ισχυρή, παρά το γεγονός υπήρξαν απώλειες και προς τον κ. Στεργίου και προς τον κ. Γραφάκο. Τελικά, όμως, με δεδομένη τη συγκυρία στο κεντρικό ΠΑΣΟΚ και τη συγκυρία στο Τοπικό ΠΑΣΟΚ και την όλη πολιτική κατάσταση που ήταν δυσμενής για την κυβέρνηση, αποδείχτηκε ότι η ενότητα αυτή δεν ήταν ικανή. Αυτό όμως αποδείχτηκε το βράδυ της πρώτης Κυριακής.
«Α»: Να περιμένουμε γενικότερα αλλαγές;
Δ.Π.: Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι η ρευστότητα του πολιτικού τοπίου σε όλους τους δήμους. Στις τελευταίες εκλογές αποδείχτηκε ότι οι κομματικοί μηχανισμοί δεν τράβηξαν. Είδατε πώς κερδήθηκαν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Όταν επιτυγχάνεται τέτοιου είδους συμφωνία για τον Δήμο Αθήνας, γιατί δεν μπορεί να γίνει και στον Δήμο Πεντέλης; Απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός. Πιστεύω πάντως ότι οι κομματικές οργανώσεις με τη μορφή που τις ξέραμε τουλάχιστον φτάνουν στο τέλος τους. Τι εκφράζουν σήμερα οι κομματικές οργανώσεις; Ένα βαθύ χθες, ένα βαθύ παρελθόν. Στις κομματικές οργανώσεις συναντάς ανθρώπους που δεν έχουν να προσφέρουν αλλού με την παρουσία τους, ανθρώπους που δεν παράγουν πολιτική. Όταν πήγα να μου πάρουν συνέντευξη στην Τ.Ο. κατά τη διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων δεν σας κρύβω ότι ένιωσα μειωμένος. «Ποιος με αξιολογεί τώρα»; «Είναι διαδικασίες αυτές»; Αυτός ήταν ο προβληματισμός μου. Ο «Καλλικράτης» χρειάζεται ανθρώπους με κύρος, οι οποίοι να υπόκεινται σε άλλης μορφής αξιολόγηση. Πώς θα πάμε μπροστά, με τη μικρότητα και τη μικροπρέπεια του κάθε τοπικού παράγοντα που έχει μάθει στην ίντριγκα. Έχει κάνει η Τ.Ο. Μελισσίων μια σοβαρή εκδήλωση για την οικονομία, για την κοινωνία; «Καθαρίζει» πιστεύουν με μια συνεστίαση τον χρόνο; Δεν πάει πλέον ο κόσμος στις τοπικές οργανώσεις. Και γιατί να πάει; Οι τοπικές οργανώσεις είναι σαν τις γεροντοκόρες σήμερα. Δεν παράγουν τίποτα.

«Α»: Η αμφισβήτηση που εκφράζετε αφορά στο μηχανισμό ή στα πρόσωπα;

Δ.Π.: Αυτά είναι αλληλένδετα. Μια τοπική οργάνωση καλείται να «πουλήσει» τις ιδέες του κόμματος που εκπροσωπεί, για να τραβήξει μπροστά το κόμμα και να αλλάξει την κοινωνία. Ο πολίτης όμως και μόνο που βλέπει την πόρτα απέξω της Τοπικής, δεν μπαίνει μέσα. Ο πρωθυπουργός πρότεινε κάποια πράγματα για την αλλαγή της λειτουργίας των Τοπικών Οργανώσεων, να εκσυγχρονιστούν, να μπουν στην εποχή του ίντερνετ… Μόνο να σκεφτείτε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που οργανώνονται στις τοπικές είναι 55 άνω. Δεν υπάρχει ανανέωση, δεν υπάρχει κάτι καινούργιο. Πώς θα πάμε μπροστά με ανθρώπους… οπισθοδρομικής κομπανίας

Το ΠΑΣΟΚ τον είχε στηρίξει άλλωστε στις αναμετρήσεις του 2002 και του 2006. Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Πεντέλη είναι θιασώτες του. Και άλλοι μεν βγήκαν με την κονκάρδα μαζί του, άλλοι, δε, παρότι είχαν μια φυσική παρουσία σε κάποιες δικές μας συγκεντρώσεις, η ψυχή τους δεν ήταν μαζί μας. Στην περίπτωση του όλου Δήμου Πεντέλης, βέβαια, λόγω συνένωσης, η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος πρέπει να γίνει για κάθε δημοτική κοινότητα ξεχωριστά. Το βέβαιο είναι ότι υπήρξε σύγχυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: