Πρόταση για εναλλακτική διαχείριση οικιακών αποβλήτων με προστασία περιβάλλοντος, εξοικονόμηση πόρων, δημιουργία θέσεων εργασίας.
Σημαντικά είναι τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση πόρων για τους Δήμους, την ελάφρυνση της επιβάρυνσης των πολιτών στα δημοτικά τέλη, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε νέους τομείς απασχόλησης. Αυτά είναι τα συμπεράσματα της σημαντικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η «Ανθρώπινη Πολιτεία» την 27η Ιουνίου 2011 στη δημοτική κοινότητα Πεντέλης, στην αίθουσα του πρώην Δημαρχείου. Ανοίγοντας την εκδήλωση ο επικεφαλής της «Ανθρώπινης Πολιτείας» Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι σε ένα Δήμο του μεγέθους του Δήμου Πεντέλης τα πρότυπα χρηματοδότησης πρέπει να οδηγούν σε δαπάνες διοικητικών, οικονομικών, αθλητικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών και άλλων λειτουργιών σε αναλογία 2 προς 1 σε σχέση με τις δαπάνες καθαριότητας. Αυτό όμως που συμβαίνει όχι μόνο στο Δήμο Πεντέλης, αλλά σε όλους σχεδόν τους Δήμους της χώρας είναι ότι οι δαπάνες αυτές έχουν αναλογία 1 προς 1, 3 με συνέπεια η επιβάρυνση των πολιτών σε δημοτικά τέλη να είναι σημαντική. Στις πολλές αλλαγές που πρέπει να γίνουν από το συμβατικό τρόπο αποκομιδής αποβλήτων και οι οποίες συμπεριλαμβάνουν σταθμό μεταφόρτωσης, λιγότερο όγκο προς απόρριψη, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων. Η λύση είναι στην πηγή του προβλήματος και όχι στην τελική του φάση.
Τη συζήτηση συντόνισαν ο Δημοτικός Σύμβουλος Πεντέλης κος Βασίλης Κωστόπουλος και ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Πεντέλης κος Αύγουστος Μαρούλης. Ο κος Κωστόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τους εκλεκτούς ομιλητές-εισηγητές, τόνισε ότι τα ποσά που πλήρωσε ο Δήμος Μελισσίων στη χωματερή ήταν της τάξεως των 500.000 ευρώ ετησίως. Με την εναλλακτική διαχείριση τόνισε το ποσό αυτό μπορεί να μειωθεί τουλάχιστον στο 1/3. Ο κος Μαρούλης έδωσε έμφαση στα περιβαλλοντικά οφέλη που θα προκύψουν από τη διαλογή στην πηγή των αποβλήτων. Από την πλευρά των εισηγητών ο κος Διαμαντής Σκορδίλης, χημικός μηχανικός, στέλεχος του ΥΠΕΚΑ, γενικός διευθυντής του εθνικού οργανισμού διαχείρισης συσκευασιών, σημείωσε ότι παρά την πρόοδο που έχει γίνει στην ανακύκλωση, η χώρα μας έχει ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσει, καθώς υπολείπεται 6 μονάδες από το μέσο όρο της ευρωπαϊκής ένωσης στην εναλλακτική διαχείριση. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μέχρι στιγμής έχουμε πετύχει 2 εκατ. gigajoule (GJ) εξοικονόμηση ενέργειας ετήσια, μείωση 5,5 εκατ. κυβικών μέτρων σε όγκο αποβλήτων, ετήσια μείωση διοξειδίου του άνθρακα 500.000 τόνους και δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας.
Ο κος Γιάννης Ραζής, μηχανικός και γενικός διευθυντής της Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (είναι η εταιρεία που προμηθεύει τους μπλε κάδους) αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα τελευταία εφτά χρόνια η εταιρεία διέθεσε 110.000 νέους κάδους και 360 οχήματα στους Δήμους.
100 και πλέον τόνοι ανακυκλώσιμα υλικά μεταφέρονται ημερήσια σε 28 υπερσύγχρονα κέντρα διαλογής στα οποία δουλεύουν 1.900 περίπου εργαζόμενοι. Τα ανακυκλούμενα υλικά είναι γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο και πλαστικό. Στο Δήμο Πεντέλης το 2010 συλλέχτηκαν 2.500 τόνοι αποβλήτων χαρτιού και από αυτά δημιουργήθηκαν 100 τόνοι ανακυκλωμένου χαρτιού.
Ο γενικός διευθυντής της ΑΦΗΣ (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών) κος Ηλίας Ορδόλης ανέφερε ότι τα Μελίσσια ήταν από τους πρώτους Δήμους που συνεργάστηκαν με μεγάλη επιτυχία με την εταιρεία. Σημείωσε με έμφαση ότι στον τομέα ανακύκλωσης μπαταριών η Ελλάδα είναι 2η στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Γερμανία. Σήμερα συλλέγονται περίπου 29 εκατ. μπαταρίες ετησίως. «Ανακυκλώστε τις μπαταρίες, αφήστε τη γη να αναπνεύσει ήταν το τελικό του μήνυμα». Αν μια μπαταρία ρολογιού καταλήξει στον υδροφόρο ορίζοντα, μπορεί να μολύνει 400 λίτρα νερό ή 500 κυβικά μέτρα χώμα.
Το πάνελ των εισηγητών έκλεισε με τον Δρ. Φίλλιπο Κυρκίτσο, Περιβαντολλόγο, πρόεδρο της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης. Με την κομποστοποίση τόνισε, η οποία αφορά ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων, μπορούμε να μειώσουμε κατά 50% τον όγκο των αποβλήτων που πηγαίνουν στη χωματερή. Το κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα για τους κήπους, τις αγροτικές καλλιέργειες, τις αναδασώσεις, τα πάρκα, τα πρανή των δημοσίων έργων. Καθένας μπορεί να κάνει τη κομποστοποίση σπίτι του, ο κάδος δεν ξεπερνά τα 50 με 60 ευρώ. Ένας κάδος οικιακής κομποστοποίησης αρκεί για να αποβάλλει ½ τόνο λιγότερα σκουπίδια μια οικογένεια το χρόνο στον κάδο απορριμμάτων και κατ’ επέκταση στη χωματερή. Ως εκ τούτου ο Δήμος μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους και βεβαίως να προσφέρει οικονομικότερα δημοτικά τέλη στους πολίτες.
Στο Δήμο Μελισσών όπως τόνισε, με πρωτεργάτη το κο Κωστόπουλο είχε ξεκινήσει το 2006, ένα σημαντικό πρόγραμμα. Δυστυχώς την προηγούμενη τετραετία, με την αλλαγή διοίκησης το πρόγραμμα σταμάτησε. Για ένα Δήμο σαν το Δήμο Πεντέλης προκειμένου να εφαρμοστεί ένα πλήρες πρόγραμμα κομποστοποίησης, το κόστος είναι περίπου 350.000 ευρώ, ποσό που είναι εύκολο να αποσβεστεί γρήγορα.
Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος κος Αλέξανδρος Αργυρόπουλος ως εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, προτάσσοντας την οικολογική διάσταση της εναλλακτικής διαχείρισης και δίνοντας έμφαση στη διαχείριση των ξεραμένων κλαδιών των δέντρων χωρίς να στέλνονται στις χωματερές.
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση και πληθώρα ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες συμπολίτες μας και δόθηκαν οι αναμενόμενες απαντήσεις από τους εισηγητές.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο κος Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου ευχαρίστησε θερμά τους εξαιρετικούς εισηγητές για την εμπεριστατωμένη και επιστημονική τους παρουσίαση και προανήγγειλε ότι η «Ανθρώπινη Πολιτεία» θα προχωρήσει και σε άλλες εκδηλώσεις ανάλογου περιεχομένου και θα επιδιώξει με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην υιοθέτηση εναλλακτικών καινοτόμων λύσεων με οικολογική, κοινωνική και οικονομική διάσταση για μια σειρά θέματα που απασχολούν τους πολίτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου