Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ισολογισμός Δήμου Πεντέλης - Ήρθε η ώρα για αλλαγή Διοίκησης και τρόπου διοίκησης

Η  συζήτηση για τον ισολογισμό του Δήμου Πεντέλης ανέδειξε:
  • την σκληρή οικονομική πραγματικότητα για τους δήμους
  • την επιτακτική ανάγκη για ένα νέο μοντέλο  διοίκησης και λειτουργίας τους
Η συζήτηση του ισολογισμού στο Δημοτικό  Συμβούλιο Πεντέλης την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013 ανέδειξε αφ’ ενός μεν το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί σήμερα η τοπική Αυτοδιοίκηση, αφ’ ετέρου δε την αδήριτη ανάγκη να αναζητηθούν διέξοδοι διαφυγής απ’ αυτό με την αξιοποίηση νέων εργαλείων διοίκησης και ανάπτυξης του Δήμου, που όμως καθώς φαίνεται, η σημερινή διοίκηση στερείται παντελώς.

Με τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους μειωμένους σημαντικά, με τα ανταποδοτικά τέλη έστω και οριακά μειωμένα, με το μεγάλο χρέος, που άφησε η απελθούσα δημοτική αρχή Μελισσίων, σε συνδυασμό με μια λιτή, σπαγκοραμμένη κατ’ εμάς, σπαρτιάτικη κατά το δήμαρχο, αλλά αποστεωμένη διοικητικά και κοντόθωρη  οργανωτικά, χωρίς όραμα πολιτική, που ασκείται από τη σημερινή διοίκηση ,το δημοτικό καράβι πλέει σε ρηχά νερά, δίπλα στην ξέρα. Διαχείριση φτώχειας! Μεροδούλι –μεροφάι που λέει ο λαός αλλά και στη λογική του ακριβού γαιδάρου κατά τον Χότζα.
Λίγα έως ανύπαρκτα έργα, ασυνεννοησία, εμφανείς διαφοροποιήσεις, που αγγίζουν τα όρια εσωτερικών ρήξεων, συντροφικά  μαχαιρώματα και ταβανόπροκες, (ο Θεός να τους κάνει ομάδα και συντρόφους, απλώς η εξουσία ένωσε ετερόκλητες ομάδες), αναποτελεσματικότητα, παρότι κάποιοι ξημεροβραδιάζονται  στο Δήμο και «φτύνουν αίμα» κατά το δήμαρχο από τη πολλή δουλειά, συνθέτουν το σκηνικό  ενός παρωχημένου τρόπου διοίκησης  από μια κατώτερη των περιστάσεων Διοικητική ομάδα.
Και παρότι  η σφικτή – περιοριστική οικονομική πολιτική από μόνη της δεν είναι λύση, εντούτοις τα οικονομικά του Δήμου το2012 επιδεινώθηκαν σε σχέση με το 2011.

Ενδεικτικά και για να μην κουράζει κανείς παρατίθενται πέντε  στοιχεία από τον ισολογισμό:

Σημείωση. Το πολιτικό μας ήθος, προς σωστή ενημέρωση των συμπολιτών, μας επιβάλλει να διευκρινίσουμε δύο θέματα:
Πρώτον ότι τα δάνεια είναι εξυπηρετήσημα.
Δεύτερον  ότι το χρέος είναι κατά βάση προϊόν αλόγιστης πολιτικής της απελθούσας δημοτικής αρχής Μελισσίων και  ότι  οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις  έχουν μειωθεί σημαντικά εντός του 2013 γιατί η Κεντρική Κυβέρνηση (όταν πρέπει να αποδίδονται και στον Καίσαρα τα δέοντα δεν πρέπει να αποσιωπούνται) επιχορήγησε τους δήμους που έστειλαν έγκαιρα στοιχεία(με το αζημίωτο των τμηματικών παρακρατήσεων βέβαια) για να πληρώσουν τα χρέη τους. Αλλιώς δεν επρόκειτο να πληρωθούν ποτέ ούτε ο ηλεκτρολόγος της γειτονιάς, ούτε ο κρεοπώλης ούτε ο κάθε μικρός ή μεγάλος προμηθευτής που τον φέσωσαν με μια ασυνείδητη πολιτική πολλοί δήμαρχοι. Και στο σημείο αυτό δεν φειδόμαστε θα να πούμε ότι το πολιτικό και διοικητικό οικονομικό  επιτελείο του Δήμου λειτούργησε έγκαιρα και αποτελεσματικά

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι με την περιοριστική Κεντρική οικονομική πολιτική και τον περιορισμό των χορηγήσεων στους δήμους, την αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν αυτά που τους ζητούνται σήμερα, που είναι πολλά και πρέπει να μειωθούν, το όραμα διοίκησης ενός δήμου δεν μπορεί να είναι μόνο μια «έντιμη» και λιτοδίαιτη διαχείριση.
Η εντιμότητα και ο ορθολογικός τρόπος διαχείρισης των οικονομικών είναι προαπαιτούμενα και δεν μπορεί να προτάσσονται ως συγκριτικό πλεονέκτημα σε μια εντέχνως σχεδιασμένη πόλωση ένθεν και εκείθεν. Οι πολίτες δεν πρέπει να παγιδευτούν. Πρέπει να μείνουν μακριά από τα παλιομοδίτικα άσφαιρα πυρά  και τις κορώνες που εκτοξεύονται από θιασώτες του χθες.
Η πόλη και όλοι οι δήμοι γενικότερα χρειάζονται να σχεδιάσουν το μέλλον τους με σύγχρονο, οραματικό, αλλά και ρεαλιστικό τρόπο.
Απαιτείται ένα νέο μοντέλο διοίκησης , με σύγχρονες διοικητικές, ας επιτραπεί ο όρος managerial  εφαρμογές, ένας οραματιστής με πολιτική σκέψη και κοινωνική ευαισθησία δήμαρχος  (και προφανώς όχι ξεπερασμένη σταχανοβίτικη νοοτροπία), χωρίς αγκυλώσεις, πλαισιωμένος από μια αποτελεσματική διοικητική επιτελική πολιτική ομάδα και ένα  ανοικτών οριζόντων και δυνατοτήτων διοικητικό επιτελείο (ο κορμός του υπάρχει σήμερα στο Δήμο), που  θα αναζητήσει πόρους και χρηματοδοτήσεις δημόσιους (εθνικούς και κοινοτικούς) και ιδιωτικούς, δεν θα επιβαρύνει, τουναντίον θα ελαφρύνει τον πολίτη και θα εφαρμόσει τη σύγχρονη τεχνολογία στην υπηρεσία του πολίτη αλλά και του δημοτικού εργαζόμενου.
Είναι η ώρα της γνώσης με πολιτική και κοινωνική ευαισθησία, και όχι του κολλητού, του γνωστού, του φίλου.
Και εδώ ο πολίτης έχει ευθύνη. Αυτός θα επιλέξει το μέλλον του και τη δημοτική του διοίκηση.
Και ήρθε η ώρα για αλλαγή Διοίκησης και τρόπου διοίκησης. Και προφανώς δεν μπορεί να γυρίσουμε στο χθες.
Το χθες δοκιμάσθηκε, κρίθηκε και  αποδοκιμάστηκε.
Με το βλέμμα μπροστά ας προχωρήσουμε για ένα δήμο έξυπνο, φιλικό, αποτελεσματικό, με κοινωνική ευαισθησία και ανθρώπινο πρόσωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: