Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Σπυρος Ξάφης: Οραματίζομαι το μέλλον του Δήμου Πεντέλης

Η Ελλάδα, η Χώρα μας, η χώρα που αγαπάμε και σ´αυτήν θέλουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας, μας πίκρανε πολύ ιδίως τα τελευταία χρόνια. Μας πίκρανε και μας προβλημάτισε, ακόμα περισσότερο εμάς τους νέους, γιατί συνειδητοποιήσαμε πως είμαστε θύτες και θύματα μιας ραγδαίας αλλοτρίωσης της έως τώρα ´´φυσιολογικής´´ μας ζωής λόγω της κρίσης που έχουν περιέλθει οι θεσμοί της οικονομίας, της πολιτικής, του πολιτισμού και της παιδείας.
Θύτες γιατί ξέραμε και δεν μιλούσαμε, γιατί δεν συμμετείχαμε και δεν μας ένοιαζεγιατί ψηφίζαμε χωρίς να έχουμε ως κίνητρο το δημόσιο συμφέρον, την αξιοκρατία και την αξιολόγηση, γιατί επιλέγουμε άλλοι να παίρνουν την τύχη της ζωής μας στα χέρια τους αντί για εμάς. Ειδικά το τελευταίο πόσο οξύμωρο φαίνεται.
Θύματα γιατί πολλοί από αυτούς που ασχολούνται με τα κοινά, έχουν ως κίνητρο το προσωπικό κέρδος και το οικονομικό τους συμφέρον, λειτουργώντας σε βάρος των πολλών, καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατίας, λογικής, αξιών, ιδεών, ηθικής και πάνω από όλα ανθρωπιάς. 
Θα έπρεπε ανέκαθεν να έχουμε αυτή τη κριτική σκέψη για τα πάντα γύρω μας. Ας ακολουθήσουμε τις φράσεις ´´κάλλιο αργά παρά ποτέ ´´ και "αν όχι εγώ τότε ποιος;".
Με τα παραπάνω να με προβληματίζουν και να μου δημιουργούν κίνητρο, οραματίζομαι το μέλλον της Πεντέλης. Το όραμά μου ειναι η αγάπη και το ενδιαφέρον για τον συμπολίτη μου, καταγράφεται σε λίγες προτάσεις και παρουσιάζει τις σκέψεις μου για τον τόπο μας.
 Χωρίς  επιπλέον επιβάρυνση, αλλά εάν είναι εφικτό με ελάφρυνση του πολίτη, αξιοποιώντας κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης από εθνικά, ευρωπαϊκά, συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και από χορηγούς ιδιώτες μπορούν να δοθούν λύσεις σε καθημερινές ανάγκες αλλά και σε άλλα ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και των πολιτών. Με γνώμονα την τεχνογνωσία που αποτελεί τον "τρόπο" και την προσωπική ασχολία που αποτελεί τον "κόπο" μπορείς να διεκδικήσεις τα απαραίτητα κεφάλαια για να επιτελέσεις τους στόχους σου. Πιο συγκεκριμένα αφού ιεραρχηθούν οι ανάγκες και τα έργα που χρειάζονται να γίνουν, στη συνέχεια αναζητάς για το καθένα, πού θα αποτανθείς βάση του χρονοδιαγράμματος που ορίζεις και της αναγκαιότητας προς άμεση εφαρμογή που αυτό έχει. Παιδικές χαρές, υποδομές αθλητισμού, δωρεάν διαδίκτυο, πρόσβαση σε πολιτιστικά και πνευματικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στο τόπο τους, χώροι περιπάτου και αναψυχής, τροποποίηση και διαμόρφωση του σημερινού δικτύου αστικής και δημοτικής συγκοινωνίας, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των πολιτών, ειναι μερικές υλοποιήσιμες προτάσεις και όχι θεωρητικές εικασίες. Όλα αυτά ειναι αναγκαία προς άμεση υλοποίηση.
Είναι ένα όραμα που όλοι μας χρειαζόμαστε στην ζοφερή οικονομικά και κοινωνικά εποχή που ζούμε. Αποτελεί πρωτοβουλία για μια πνευματική και κοινωνική ανάταση, αναδιοργάνωση και ανασύσταση της πόλης μας.
Τελευταία και σημαντική φιλοδοξία για την αλλαγή στην τοπική αυτοδιοίκηση ειναι ότι η επιβολή και είσπραξη φόρων περιουσίας πρεπει να περάσουν στην αρμοδιότητα των δήμων για δύο λόγους: 1) για να μπορει να τα διαχειρίζεται άμεσα ο δήμος και να τα κατανέμει εκεί που θελει, 2) γιατί η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή ειναι δυσκολότερες αφού όλοι γνωρίζονται καλύτερα.

Με τιμή,
Ο σύμβουλος της δημοτικής κοινότητας Πεντέλης και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος,


Ξάφης Σπύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: