Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Τοποθέτηση του Δ. Παπακωνσταντίνου στην ημερίδα της 19/3/09 αναφορικά με την Δημοτική Συγκοινωνία.

Το θέμα της Δημοτικής Συγκοινωνίας δεν μπορεί να προσεγγίζεται αποσπασματικά. Είναι άμεσα συνδεδεμένο με την γενικότερη πολιτική της Πολιτείας για την αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος των αστικών μετακινήσεων.
Απαιτείται ένας ολιστικός σχεδιασμός, όπου θα προβλέπεται ο περιορισμός της χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου εντός της πόλης, με ταυτόχρονη ύπαρξη αξιόπιστων, ποιοτικών, εξυπηρετικών, χαμηλού κόστους μέσων μαζικής μεταφοράς.
Ανώτατο χρονικό διάστημα αναμονής σε στάση δημόσιας συγκοινωνίας πρέπει να είναι τα 10΄, η δε απόσταση από την οικία στην στάση να μην υπερβαίνει τα 200-300 μέτρα.
Αναφορικά με το Λεκανοπέδιο της Αττικής, πρέπει:

Α) Να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας μεταφορών για τις αστικές μετακινήσεις. Στον φορέα αυτό πρέπει να εντάσσονται οι αστικές συγκοινωνίες, το Μετρό, ο Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, το Τράμ, ο Προαστιακός.

Οι διαδρομές που καλύπτουν τα μέσα του φορέα είναι διαδρομές κορμού. Βασικοί οδικοί αστικοί άξονες εντός του οικοδομικού συγκροτήματος του Λεκανοπεδίου.

Β) Να ολοκληρωθεί η επέκταση του Μετρό, του Τραμ, του Προαστιακού. Να ενταχθούν και νέες περιοχές εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών στο δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών και να προβλεφθεί πληρέστερο δίκτυο μετεπιβιβάσεων.

Γ) Λειτουργία συστήματος παροχής πληροφοριών μέσω τηλεματικής για την ώρα διέλευσης του οχήματος.

Δ) Απαγόρευση στάθμευσης σε όλους τους δρόμους που κινούνται μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ).

Οι αστικές μεταφορές είναι κοινωνικό αγαθό και επιδοτούνται από την Πολιτεία. Το κόμιστρο πρέπει να είναι χαμηλό.

Επειδή όμως τα αστικά ΜΜΜ δεν έχουν την δυνατότητα να πηγαίνουν σε γειτονιές διαφόρων Δήμων, οι Δήμοι να μπορούν να καλύπτουν τις μετακινήσεις των κατοίκων τους εντός της πόλης τους προωθώντας:

Α)Την μετακίνηση με τα πόδια και τα ποδήλατα όπου είναι εφικτό. Προς τούτο η ανάπλαση και διεύρυνση των πεζοδρομίων καθώς και η δημιουργία ποδηλατοδρόμων (όπου μπορεί να γίνει), πρέπει να είναι έργα προτεραιότητας με δημόσια χρηματοδότηση.

Β) Την δημιουργία χώρων στάθμευσης εκτός των βασικών αξόνων κυκλοφορίας με δημόσια χρηματοδότηση.

Γ) Τοπική συγκοινωνία εντός των ορίων του Δήμου που να συνδέεται με τις αστικές συγκοινωνίες και πάντοτε με προγραμματισμό και έγκριση από τον ενιαίο φορέα Μεταφορών (Ε.Φ.Μ.). Οι Δήμοι οφείλουν και δικαιούνται να υποβάλλουν προτάσεις, αιτήματα, απαιτήσεις για την βελτίωση του συστήματος των δημόσιων συγκοινωνιών που αφορά χρόνους διέλευσης, δρόμους κυκλοφορίας, οδική ασφάλεια, περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Δ) Τήρηση διατάξεων για στάθμευση.

Όσον δε αφορά την ευθύνη χρηματοδότησης των δημοτικών συγκοινωνιών, δεν μπορεί να την έχει μόνον ο Δήμος. Οφείλει και το Δημόσιο να εγγράψει ειδικό κωδικό για την επιχορήγησή τους.

Με βάση τις ανωτέρω θέσεις, η πρόταση του μελετητή δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθεί στην σημερινή ημερίδα. Απλώς ανοίγει ένα κύκλο διαβούλευσης.

Πρώτα απ’ όλα, είναι μια πρόταση τεχνικού περιεχομένου. Στερείται οικονομικών στοιχείων. Καμία μελέτη δεν έχει αξία εφαρμογής εάν δεν είναι τεχνικοοικονομική. Το θέμα είναι ποιος και πόσο πληρώνει και εάν εντάσσεται μέσα στην γενικότερη φιλοσοφία συνεργασίας αστικών και δημοτικών συγκοινωνιών!

Υπενθυμίζουμε ότι το 405 που ενώνει με την Δουκίσσης Πλακεντίας, έχει δύναμη 4 οχημάτων και σε ώρες αιχμής είναι ανά 15΄ σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ.
Εάν η δύναμη των λεωφορείων εγένετο 5 ή 6, δεν θα ελύετο το πρόβλημα;

Τέλος υπενθυμίζουμε στους συμπολίτες μας, τι λέγαμε στο πρόγραμμά μας που θέσαμε υπόψη τους στις εκλογές του 2006:

Ολοκληρωμένο, συνεπές και τακτικό δίκτυο δημοτικής συγκοινωνίας

Είναι αναγκαίο όπως συμβαίνει στις σύγχρονες πόλεις της Ευρώπης, οι πολίτες να εγκαταλείπουν τα αυτοκίνητά τους και να προσανατολίζονται στη χρήση του δικτύου δημόσιας συγκοινωνίας με ευεργετικές επιπτώσεις στο κυκλοφοριακό και το πρόβλημα της στάθμευσης.
Εξασφαλίζουμε την ανάπτυξη καλής δημόσιας συγκοινωνίας με τις παρακάτω δράσεις:
Αφήνουμε το αυτοκίνητο στο σπίτι, μετακινούμαστε γρήγορα και χωρίς πρόβλημα μέσα στα Μελίσσια με το λεωφορείο. Εξυπηρετικά λεωφορεία για μειωμένη κίνηση στους δρόμους. Με στόχο να ετοιμάσουμε την πόλης μας σε αυτήν την κατεύθυνση, έχουμε σχεδιάσει και θα εφαρμόσουμε τα ακόλουθα:
- Σε συνεργασία με τον Ο.Α.Σ.Α. επιδιώκουμε την καλύτερη σύνδεση με τους σταθμούς Μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας και Ηλεκτρικού Αμαρουσίου.
- Η υπάρχουσα Δημοτική Συγκοινωνία καλύπτει το 20% της περιοχής. Βάσει του σχεδιασμού μας αυξάνουμε τον αριθμό των Δημοτικών Λεωφορείων με σκοπό έως το 2008 να έχει καλυφθεί από Δημοτικό Συγκοινωνιακό Δίκτυο το 60% της περιοχής των Μελισσίων και το 2010 να έχουμε φθάσει το 100%.
- Παράλληλα με την ολοκλήρωση του Δημοτικού Συγκοινωνιακού Δικτύου επιτυγχάνουμε τον συντονισμό του με τις γραμμές του Ο.Α.Σ.Α. προς τους σταθμούς Μετρό και Ηλεκτρικού της περιοχής.Μακροπρόθεσμος στόχος η ικανοποίηση του αιτήματος του Δήμου μας, καθώς και των γειτονικών για την δημιουργία Σταθμού Μετρό στην Ναυτική Βάση Βριλησσίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: