Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Ο Δήμος Μελισσίων «πληρώνει» τα οικονομικά και διαχειριστικά αδιέξοδα της πολιτικής του σημερινού Δημάρχου

Ο σημερινός Δήμαρχος είχε μια μεγάλη ευκαιρία. Στο τέλος της τετραετίας του να μηδενίσει το λειτουργικό έλλειμμα του Δήμου και να παραδώσει πλεόνασμα. Υπενθυμίζουμε ότι λειτουργικό κόστος του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων είναι το σύνολο των λειτουργικών του δαπανών δηλ. μισθοί, ενοίκια, αναλώσιμα, καύσιμα, τηλέφωνα, ΔΕΗ, νερό και γενικά όλες οι λειτουργικές δαπάνες.
Η ευκαιρία αυτή του δόθηκε διότι στην τριετία που πέρασε η Πολιτεία αύξησε σημαντικά την κρατική επιχορήγηση και ο ίδιος μέσα από τη φορολογική πολιτική που ακολούθησε εξασφάλισε σημαντικά έσοδα.
Το πρόβλημα δεν ήταν τα έσοδα. Αυτά υπερέβησαν και τις δικές του προβλέψεις!
Το παιχνίδι χάθηκε στα έξοδα! Στην κακή, αλόγιστη και πελατειακή διαχείριση.
Είχαμε και είχα προσωπικά επισημάνει πολλές φορές στον ίδιο το Δήμαρχο και στα μέλη της παράταξής του στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και στην κ. Ε. Πολίτη στα προ-συμβούλια που κάναμε, ότι για όσες δαπάνες προτείνονταν έπρεπε να υπάρχουν και αντίστοιχα έσοδα. Θεωρούσαν όλοι και με κατηγορούσαν ότι έμπαινα εμπόδιο στο «μεγαλόπνοο» έργο του Δημάρχου. Εμείς ακολουθήσαμε υπεύθυνη πολιτική. Ότι έγινε, έγινε διότι το στηρίξαμε με τη ψήφο μας. Δεν ευθυνόμαστε όμως γιατί το λειτουργικό έλλειμμα συνεχίζει να παραμένει στα 1,3 – 1,4 εκ. ευρώ ετησίως και γιατί ο Δήμος χρωστάει σε όλα τα καταστήματα της πόλης. Είναι αποκλειστική ευθύνη του Δημάρχου, αλλά και όσων νόμιζαν ότι μπορεί ο Δήμος να παραγγέλνει, να δαπανά χωρίς να έχει τα αντίστοιχα κονδύλια, «φεσώνοντας» τους προμηθευτές.
Τι είδους πολιτική είναι αυτή; Είναι ή δεν είναι αδιέξοδη και που οδήγησε; Και είναι ψέματα αυτό που λέει ο Δήμαρχος ότι δεν πήρε δάνειο. Πήρε εσωτερικό δάνειο περίπου 3,5 εκ. ευρώ από κονδύλια του Δήμου τα οποία προορίζονταν για άλλους σκοπούς. Π.χ. χρησιμοποίησε μόνος του κονδύλια τάξεως 1,8 εκ. ευρώ από το φόρο «0,50» που έβαλε στους πολίτες για αγορά γης που ουδέποτε αγόρασε, κονδύλια 1 εκ. ευρώ περίπου από το φόρο που έβαλε στα σούπερ μάρκετ, στα νοσοκομεία και στις τράπεζες για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και το δάνειο των 600.000 ευρώ που προοριζόταν για την αγορά της πλατείας Πόγκα.
Αυτά τα χρήματα κάποια στιγμή πρέπει να γυρίσουν στους κωδικούς για το σκοπό τον οποίο προορίζονται। Έπρεπε να έρθει ο «Καλλικράτης» για να βάλει νόμους (ελπίζουμε τελικά να εφαρμοστούν) για το ύψος των δανείων κάθε Δήμου και για τη διαχειριστική λειτουργία τους;
Σήμερα ο Δήμαρχος οδήγησε το Δήμο σε οικονομικά και όχι μόνο αδιέξοδα. Δεν έχει να πληρώσει τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές, την πυρασφάλεια, τους πυρόπληκτους. Τι θα γίνει; Τι Δήμο θα παραδώσει; Γιατί καλά, αυτός μπορεί να φύγει, ο Δήμος όμως έχει συνέχεια. Και πως θα εισέλθει ο Δήμος Μελισσίων στον «Καλλικράτη» με τη σημερινή οικονομική του κατάσταση;
Ο πολίτης οφείλει να είναι ενεργός. Να ρωτά και να μαθαίνει. Να μη βλέπει μόνο το περιτύλιγμα. Καλά τα λουλούδια, καλές και οι γλάστρες και τα καρναβάλια και τα πανηγύρια. Αλλά αν έχεις να τα πληρώνεις. Γιατί φτάσαμε σε ένα σημείο που δεν πάει άλλο!!! Ποιός θα πληρώσει σήμερα το λογαριασμό; Ποιός θα πληρώσει τους προμηθευτές; Δάνειο και μάλιστα την ώρα που φεύγει ο Δήμαρχος; Είναι πολιτική τα δάνεια; Ποιός πληρώνει τα δάνεια; Ο Δήμος ή ο δημότης τελικά;
Δυστυχώς βιώνουμε σήμερα τις συνέπειες πολιτικών αλόγιστων δαπανών και δανεισμών. Είναι η ώρα της αλλαγής νοοτροπίας και αντιλήψεων και ανάληψης δράσεων. Να δούμε την κρίση και σε τοπικό επίπεδο σαν μια αφετηρία για ένα διαφορετικό αύριο. Κάποιοι όμως κρίθηκαν και αυτοί και οι πολιτικές τους.
Είναι ώρα για αλλαγή. Και ο «Καλλικράτης» δίνει αυτή την ευκαιρία.


Για το Δημοτική ομάδα
ΜΕΛΙΣΣΙΑ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ


Ο επικεφαλής
Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: