Οι θέσεις του Συνδυασμού Ανθρώπινη Πολιτεία ως διατυπώθηκαν από τον επικεφαλής του Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Πεντέλης στις 28-3-11:
Η κατάθεση και η ψήφιση του Προϋπολογισμού ενός Δήμου είναι ίσως το κορυφαίο γεγονός. Μέσω του προϋπολογισμού εκφράζεται όχι μόνο η Οικονομική Πολιτική που θα ακολουθήσει ένας Δήμος αλλά και ο πολιτικός τρόπος προσέγγισης των προβλημάτων της Πόλης. Η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι πολιτική πράξη και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα που ο Καλλικρατικός Δήμος, ως ο δικός μας, έχει αυξημένες αρμοδιότητες. Ο νομοθέτης βεβαίως και σωστά πράτων, έχει προβλέψει να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία εδρών από την πλειοψηφούσα παράταξη, είτε το εκλογικό σύστημα είναι ενός γύρου είτε δύο, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη Διοίκηση.
Εκείνο που δεν προέβλεψε, είναι τι γίνεται όταν χάνεται η πλειοψηφία, κάτι που το πλήρωσε ακριβά ο Δήμος Μελισσίων λόγω της διάσπασης της παράταξης του απελθόντος Δημάρχου κ. Γραφάκου με συνευθύνη των μερών της. Τα χειρότερα βεβαίως απετράπησαν από την υπεύθυνη στάση του Συνδυασμού μας.
Ο Δημοτικός προϋπολογισμός έχει βασικά τρεις πηγές πόρων: α) Τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ). β) Τις πάσης φύσεως εισφορές των κατοίκων. γ) Τη δημόσια χρηματοδότηση μέσα από τα προγράμματα (Εθνικά και Κοινοτικά). Η ικανότητα μιας Διοίκησης κρίνεται:
Από την αξιοποίηση των (ΚΑΠ), τις προτεραιότητες που θέτει και το καλό νοικοκύρεμα.
Από τη βέλτιστη διαχείριση των εισφορών των πολιτών με κύριο μέλημα την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας.
Από την «φαντασία» που διαθέτει για έξυπνες λύσεις που χρειάζονται λίγα ή καθόλου χρήματα. Πχ. Για να χαρακτηρίσεις ένα δρόμο «πεζόδρομο» δεν θέλεις χρήματα. Για να κάνεις μια παιδική χαρά σ΄ένα δημόσιο χώρο θές λίγα χρήματα. Για να πάρεις τα μπάζα από το Δημοτικό οικόπεδο δίπλα στο Lidl επιφάνειας, ενός στρέμματος και να το χρησιμοποιήσεις για πάρκινγκ δεν θέλεις χρήματα. Το να συζητήσεις με το Lidl και το ΜΟΥΣΤΑΚΑ να έχουν ανοικτές τις μπάρες των πάρκινγκ τους τις αργίες, δεν θέλεις χρήματα.
Από την ικανότητα της Διοίκησης να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων.
Ο φετινός προϋπολογισμός έχει ιδιαιτερότητες. Τρεις ανόμοιοι και ετερογενείς προϋπολογισμοί συνενούνται σε έναν. Έγινε δουλειά, το αναγνωρίζουμε και το πιστώνουμε στις υπηρεσίες, χωρίς να παραγνωρίζουμε και την συμβολή του αρμοδίου Αντιδημάρχου. Αλλά ας αφήσουμε τα καλά λόγια να του τα πουν οι δικοί του!
Είναι προφανές ότι σε πρώτη φάση το επενδυτικό κομμάτι δεν ικανοποιεί. Είμαστε διαθέσιμοι, όπως έχουμε τονίσει, να βοηθήσουμε ούτως ώστε αυτό που θα υλοποιηθεί να είναι πολύ μεγαλύτερο. Είναι αποδεκτό ότι τα ΠΟΕ (οφειλές προηγούμενου έτους) είναι υπερβολικά. Ας είναι καλά η Διοίκηση του κ. Γραφάκου στα Μελίσσια.
Τέλος είναι παραδεκτό ότι η Οικονομική συγκυρία δεν ευνοεί. Τηρουμένων όλων των ανωτέρω, ο προϋπολογισμός προσπαθεί να μαζέψει τα «ασυμάζευτα» και να δρομολογήσει από το νέο έτος προοπτικές. Σε σύνολο 37 εκ. ευρώ, τα 21 εκ. ευρώ είναι λειτουργικές δαπάνες. Τα ΠΟΕ και οι αποδόσεις κρατήσεων 10 εκ. ευρώ, το τεχνικό πρόγραμμα 6 εκ. ευρώ.
Στις προτάσεις μας είναι η διατήρηση και αύξηση του Κοινωνικού προφίλ του Δήμου, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Να ξαναλειτουργήσει το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (Μελίσσι) που έκλεισε το τελευταίο έτος και να λειτουργήσει για όλο το Δήμο. Θα είναι προσφορά στην εργαζόμενη μητέρα. Να δούμε το θέμα οικογενειών που έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Να συνεργαστούμε και με την εκκλησία στα πλαίσια αυτά. Να αποτρέψουμε το να έχουμε ανθρώπους χωρίς φαγητό στην πόλη μας.
Αντιλαμβανόμεθα ότι κάθε νέα Διοίκηση θέλει πίστωση χρόνου για να δείξει τις ικανότητες και προτεραιότητες της και ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι να πετροβολά χωρίς λόγο, αλλά να βοηθά με προτάσεις ελέγχοντας συγχρόνως της εξουσία. Για όλα αυτά θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό και δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες, με ιδέες προτάσεις και έλεγχο για να πάει η πόλη μας μπροστά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου