Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Τρεις νέες ερωτήσεις της "ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ" προς τη Διοίκηση

Ερώτηση 1η: Έλλειψη τραπεζοκόμων στα ολοήμερα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία του Δήμου μας

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 17ης Μαρτίου συζητήθηκε πρόταση του συνδυασμού «Ανθρώπινη Πολιτεία» που αφορούσε στην έλλειψη τραπεζοκόμων στα ολοήμερα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία του Δήμου μας, Επειδή θεωρούμε ότι:

- Ό τρόπος, ο χρόνος και ο ρόλος του φαγητού, σύμφωνα και με την επιστημονική άποψη, επιδρά και συμβάλλει τόσο στην υγιεινή κατάσταση, σωματική και ψυχική, των ατόμων και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στην κρίσιμη παιδική ηλικία, όσο και στην απόκτηση τρόπων καλής συμπεριφοράς και αγωγής καθώς και στην απόκτηση σωστών διατροφικών συνηθειών.

- Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι δυνατό να ασχοληθούν με την προετοιμασία του γεύματος ούτε με την καθαριότητα και αποκατάσταση του χώρου. Η παρουσία των εκπαιδευτικών είναι αναγκαία για την επίβλεψη και έχει, σύμφωνα και με το νόμο,παιδευτικό χαρακτήρα.

- Μια καθημερινή και καθορισμένη υπηρεσία δε μπορεί να αφήνεται στην εθελοντική διάθεση των γονέων ούτε στην οικονομική τους επιβάρυνση.

- Οι ΟΤΑ υποχρεούνται, σύμφωνα και με το νόμο, να εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις καλής λειτουργίας των Ολοήμερων σχολείων.

- Οι μαθητές, που είναι ήδη κουρασμένοι κατά την ώρα του φαγητού, πρέπει να γευματίζουν σε συνθήκες άνετες και πολιτισμένες, το δε φαγητό τους να είναι κατάλληλο.

- Οι απαντήσεις που δόθηκαν τόσο από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, όσο και από τον πρόεδρο της σχολ. Επιτροπής αλλά και από το Δήμαρχο δεν ικανοποίησαν και δεν έλυσαν το πρόβλημα.

Σας παρακαλούμε :

- Να συμπεριλάβετε το θέμα σε Η.Δ. προσεχούς συνεδρίασης του Δ.Σ. προκειμένου να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση.

- Εκτιμούμε ότι η δαπάνη για την εξυπηρέτηση της πιο πάνω ανάγκης δεν είναι υπερβολική για τις δυνατότητες του Δήμου και καλούμε τη Διοίκηση να δώσει θετική λύση.



ΕΡΩΤΗΣΗ 2η: Προληπτική Οδοντιατρική εξέταση των μαθητών των σχολείων του Δήμου.


Ο Δήμος Μελισσίων είχε καθιερώσει από το έτος 1997, με ευθύνη του ΚΕΚΑ πρόγραμμα προληπτικής οδοντικής εξέτασης σε όλους τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου με τη συνεργασία εθελοντών οδοντιάτρων της πόλης. Κάθε σχολικό έτος οι εθελοντές οδοντίατροι επισκέπτονταν τα σχολεία, εξέταζαν τους μαθητές, έδιναν συμβουλές φροντίδας και σωστής περιποίησης των δοντιών τους και γνωμάτευαν για τη στοματική υγιεινή τους κατάσταση, ενημερώνοντας σχετικά τους γονείς. Η προσφορά του προγράμματος θεωρούνταν από του μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους οδοντιάτρους σημαντική. Ενώ αναμενόταν να συνεχιστεί και να επεκταθεί και στα σχολεία των άλλων δυο Δημοτικών Κοινοτήτων, το πρόγραμμα διακόπηκε κατά το τρέχον σχολικό έτος με ευθύνη του Δήμου και όχι των εθελοντών οδοντιάτρων οι οποίοι αναμένουν την συνέχισή του.

Ερωτούμε: Γιατί διακόπηκε το πρόγραμμα και αν σκέπτεστε να το συνεχίσετε δεδομένης της μεγάλης κοινωνικής του προσφοράς αλλά και της υγιούς εθελοντικής έκφρασης.



ΕΡΩΤΗΣΗ 3η: Λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης "ΜΕΛΙΣΣΙ¨

Το έτος 1999, επί Δημαρχίας Δημήτρη Τομπουλίδη, ιδρύθηκε το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ( ΚΔΑΠ) με την επωνυμία ΜΕΛΙΣΣΙ. Η λειτουργία του, ως γνωστό, ανατέθηκε στη ΔΕΑΔΜ με πρόεδρο τότε Μιχάλη Λαγουδάκο. Στη Διοίκηση Γιάννη Μητρόπουλου συνεχίστηκε και αναβαθμίστηκε η λειτουργία του με την προσθήκη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων με πρόεδρο το Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου. Η προηγούμενη Διοίκηση Μανόλη Γραφάκου ανέθεσε την ευθύνη λειτουργίας στην Κοινωφελή επιχείρηση ΚΕΚΑ με πρόεδρο την Ε.Κατοίκου. Το ΚΔΑΠ υπήρξε μια από τις σημαντικότερες δομές στο χώρο της εκπαίδευσης και της κοινωνικής προσφοράς, πέρα από την προσφερόμενη στα δημόσια σχολεία μας. Φιλοξενούσε παιδιά ηλικίας από 4- 12 ετών και κάλυπτε μια ανάγκη παιδιών οικογενειών εργαζόμενων γονέων, μετά το πέρας της σχολικής εργασίας μέχρι τις 8:30 το βράδυ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι πέρα από την ασφαλή παραμονή και απασχόληση των μαθητών στο χώρο του ΚΔΑΠ η παιδευτική προσφορά του ήταν επαινετή χάρη στα προσφερόμενα προγράμματα και δραστηριότητες αλλά και στην ευσυνειδησία του προσωπικού. Το πρόγραμμα ήταν επιχορηγούμενο στην αρχή από την Ε.Ε και στη συνέχεια από την Εργατική Εστία και τελευταία από την Ε.Τ.Α. ενώ συμμετείχαν οικονομικά και οι γονείς. Από τον Ιούλιο του 2010 το πρόγραμμα διακόπηκε με αποτέλεσμα οι γονείς που έχουν ανάγκη αυτής της υπηρεσίας να δυσκολεύονται να δώσουν λύση στο πρόβλημά της απασχόλησης των παιδιών τους . Επειδή θεωρούμε αναγκαία τη συνέχιση λειτουργίας του ΚΔΑΠ ιδιαίτερα για τα παιδιά των οικογενειών που οι γονείς εργάζονται πέρα από την 4η απογευματινή

Ερωτούμε: Γιατί διακόπηκε η λειτουργία του ΚΔΑΠ; Σκέπτεστε να συνεχίσετε τη

λειτουργία του και πότε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: