Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Όταν η μεθοδολογία υποκαθίσταται από τη μεθόδευση...

Ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να συνιστούν ανώνυμες αναπτυξιακές εταιρείες με μετόχους τους ίδιους τους Δήμους, προς υποβοήθηση του έργου και των επιδιώξεών τους. Οι εταιρείες αυτές που λειτουργούν με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, έξω από τους κανόνες του δημόσιου λογιστικού, υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να αναχθούν σε χρήσιμα εργαλεία των Δήμων, με την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Οι προϋποθέσεις αυτές δεν είναι άλλες από την ύπαρξη ρεαλιστικού επιχειρησιακού σχεδίου την εφαρμογή κανόνων χρηστής διοίκησης, διαφάνειας, ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας, αξιοκρατικής στελέχωσης, ελέγχου λειτουργίας τους, αξιολόγησης τους με βάση την επίτευξη ή μη των στόχων τους, επανασχεδιασμού όπου απαιτείται, στενής συνεργασίας με τους μετόχους και φυσικά μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.


Ο Δήμος Μελισσίων, σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Πεντέλης, μέσα στο παραπάνω πλαίσιο έχει συστήσει την ΑΜΝΕΠ. Αποκλειστικοί μέτοχοι της ανώνυμης αυτής εταιρείας είναι κατά ποσοστό 75% ο Δήμος Μελισσίων και κατά 25% ο Δήμος Ν. Πεντέλης. Με το Καταστατικό της εταιρείας διορίστηκε από τους μετόχους και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΜΝΕΠ , με θητεία έως την πρώτη τακτική Γεν. Συνέλευση που οφείλει να συγκληθεί έως την 30η Ιουνίου 2009.


Η παράταξή μας την ίδρυση της ΑΜΝΕΠ δεν τη ψήφισε. Όμως δεχτήκαμε να μπούμε στο Διοικητικό της Συμβούλιο για να συμβάλλουμε σε πιθανούς χρήσιμους και ρεαλιστικούς στόχους. Δυστυχώς πολύ γρήγορα και τα τέσσερα στελέχη μας αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν λόγω του προσωπικού τρόπου με τον οποίο ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος της ΑΜΝΕΠ την λειτουργούσαν.

Όπως σε κάθε ΑΕ του ιδιωτικού τομέα, το ανώτατο όργανο της εταιρείας είναι η Γενική Συνέλευση των μετόχων. Πολύ περισσότερο σε μια Αναπτυξιακή Δημοτική ΑΕ οι Δήμοι - μέτοχοι της εταιρείας, δια των Δημοτικών Συμβουλίων τους χαράσσουν και παρακολουθούν την πορεία της εταιρείας δια των διοικήσεων που διορίζουν και ελέγχουν, τα μέλη των οποίων δεν είναι καν μέτοχοι έστω και μικρού αριθμού μετοχών και διαχειρίζονται αποκλειστικά ξένα χρήματα (των Δήμων-μετόχων).

Πρόσφατα ήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΜΝΕΠ για διπλασιασμό περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της. Το ερώτημα ήταν αν ο Δήμος θα ασκήσει το δικαίωμα προτίμησης στην απόκτηση των νέων μετοχών ή θα δηλώσει αδιάφορος, με αποτέλεσμα οι νέες μετοχές να περιέλθουν σε τρίτα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, άγνωστο ποια, με συνέπεια ο Δήμος Μελισσίων να περιορίσει τη συμμετοχή του στο εταιρικό κεφάλαιο από το 75% σε 37%.
Η εισήγηση δε του κ. Δημάρχου ήταν ο Δήμος Μελισσίων να μην ασκήσει το δικαίωμα της συμμετοχής του!!!

Το ανεξήγητο στην όλη διαδικασία είναι ότι η απόφαση που ελήφθη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΜΝΕΠ δεν είχε καμιά αιτιολογία. Το διαβιβαστικό ερώτημά του προς το Δήμο για την άσκηση προτίμησης δεν είχε επίσης καμιά δικαιολογία και τέλος η γραπτή εισήγηση του Δημάρχου προς το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε επίσης καμιά δικαιολογία. Ωσάν να επρόκειτο για κάποια υπόθεση τρίτων που δεν αφορά το Δήμο, ο οποίος μάλιστα επιφορτίζεται με μια αγγαρεία διεκπεραίωσης γραφειοκρατικών διαδικασιών !

Καλέσαμε και καλούμε τον Δήμαρχο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μελισσίων να ανακληθεί η ατεκμηρίωτη εισήγηση της ΑΜΝΕΠ και να έλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο τεκμηριωμένη εισήγηση που να αιτιολογεί:
1) Για ποιο λόγο πρέπει να αυξηθεί το κεφάλαιο της εταιρείας ;
2) Γιατί πρέπει να αυξηθεί στο αιτούμενο ύψος και όχι σε κάποιο άλλο ποσό;
3) Τι έργα και πρωτοβουλίες θα αναπτύξει η ΑΜΝΕΠ με τα νέα κεφάλαια;
4) Γιατί ο Δήμος πρέπει να πάψει να είναι Κυρίως Μέτοχος;
5) Αν ο Δήμος δεν ασκήσει το δικαίωμα προτίμησης, όπως εισηγήθηκε ο Δήμαρχος, ποιος θα αποκτήσει τις νέες μετοχές ;
6) Ποια συγκριτικά πλεονεκτήματα θα προκύψουν από την εισδοχή νέων Δήμων ή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Τότε θα έχουμε τη δυνατότητα ως κύριος Μέτοχος που είμαστε να κρίνουμε και να αποφασίσουμε.

Η απόφαση δεν μπορεί να είναι από το διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο. Πρέπει να είναι απόφαση Γενικής Συνέλευσης.

Είναι βέβαιο ότι υπήρξε μεθόδευση και μάλιστα «άγαρμπη». Ο Δήμαρχος γνώριζε.

Πως μπορεί το διορισμένο από τον ίδιο, Δ.Σ. της ΑΜΝΕΠ να κάνει του κεφαλιού του ; Αλλά και πως οι κύριοι αυτοί παίρνουν ατεκμηρίωτες και αυθαίρετες αποφάσεις τόσο πολύ υποτιμούν τη νοημοσύνη των άλλων; Ο Δήμος δεν έφτιαξε μια εταιρεία για να έχει μετοχές στο Χρηματιστήριο με άγνωστους μετόχους, αλλά μια Δημοτική Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία προς εξυπηρέτηση πρωτίστως των σκοπών του και
όχι των σκοπών της αγοράς ή πολύ περισσότερο των μελών της διορισμένης Διοίκησής του.

Χρέος του είναι να μην χάσει ενσυνείδητα ο Δήμος την εταιρεία του, αλλά να την ελέγξει. Είναι ο κύριος μέτοχος και ο Δήμος το αφεντικό της εταιρείας. Έχει υποχρέωση και καθήκον να διαφυλάξει τα συμφέροντα του Δήμου και όχι να τα απεμπολήσει. Στο χρέος του αυτό ο Δήμαρχος πρέπει άμεσα να ανταποκριθεί και να δώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τεκμηριωμένες, καθαρές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, χωρίς υπεκφυγές και κρυφτούλι.
Επιτέλους, ότι είναι νόμιμο, αν είναι νόμιμο, δεν είναι και ηθικό δεν είναι και δεοντολογικό!

Για το Συνδυασμό
Ο Πρόεδρος

Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: