Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Η θέση μας για την ανάπτυξη ποδηλατοδρόμων στα Μελίσσια

Απαντώντας σε ένα ευγενικό blogger-ποδηλάτη που μας τίμησε ρωτώντας μας ηλεκτρονικά στο blog μας (www.melissiapolis.gr) αν θα συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ποδηλατοδρόμων στα Μελίσσια, επαναλαμβάνουμε αυτά που είπαμε σε πολλές ευπρεπείς νεανικές παρουσίες που συνέρευσαν για να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του Δημοτικό Συμβούλιου της 29/6/2009.

Είμαστε ΥΠΕΡ της δημιουργίας ποδηλατοδρόμου ως μιας συνιστώσας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που περιλαμβάνει: κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (διαμόρφωση αξόνων ήπιας κυκλοφορίας και βασικού οδικού δικτύου , ρύθμιση κυκλοφοριακών ροών), δημοτική συγκοινωνία, τροποποίηση και εφαρμογή ρυμοτομικών διατάξεων, άδειες λειτουργίας μεγάλων κτιρίων, χώρους ελεγχόμενης και μη στάσης και στάθμευσης, ασφάλεια πεζών-ποδηλατών-οδηγών.
Και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι είναι η ώρα για ξεκίνημα αλλαγής τρόπου διαχείρισης της ζωής μιας σύγχρονης πόλης.

Για την υλοποίηση όμως ενός τέτοιου σύνθετου και πολυδιάστατου έργου πρέπει να υπάρχει:
· βέλτιστος ολοκληρωμένος σχεδιασμός
· πρότερη επίλυση συσχετιζόμενων προβλημάτων (π.χ. κυκλοφοριακό)
· αξιόπιστη και απρόσκοπτη χρηματοδότηση από εντάξεις σε εθνικά και κοινοτικά προγράμματα.
· και τέλος πάνω απ’ όλα μια συμπαγής ενιαία, κοινής αναφοράς και πλεύσης Δημοτική ομάδα που είναι αποφασισμένη να κάνει τις τομές, να φέρει την αλλαγή.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29/6/2009, στην πρόχειρη, αποσπασματική και βιαστική πρόταση του Δημάρχου ΚΑΜΙΑ από αυτές τις προϋποθέσεις δεν υπήρχαν. Πιο συγκεκριμένα:
· Το κυκλοφοριακό αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης μας επειδή ο Δήμαρχος με τις προσωπικές του παρεμβάσεις αλλοίωσε κατά 70% την αρχική κυκλοφοριακή μελέτη η δε κατασκευή ποδηλατοδρόμων θα διόγκωνε και θα περιέπλεκε ακόμη περισσότερο το υπάρχον πρόβλημα.
· Η εξασφάλιση χρηματοδότησης είναι μετέωρη καθώς τα χρονικά περιθώρια ένταξης στο Γ΄ Κ.Π.Σ. εξαντλήθηκαν και ο δεδομένος κίνδυνος απένταξης του έργου (ακόμη και αν θεωρητικά εντασσόταν) θα επιφέρει μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις για το Δήμο που δεν τις αντέχει.
· Η διαδρομή χρήζει αναθεώρησης (π.χ. δεν μπορεί να περνά κατά μήκος δρόμων-αρτηριών ταχείας κυκλοφορίας όπως η Ζ. Πηγής, ο σχεδιασμός της δεν αφορά προτεραιότητες λειτουργίας της πόλης).
· Η σημερινή τριχοτομημένη Δημοτική Αρχή είναι ανήμπορη να αναλάβει τις ευθύνες εφαρμογής ενός τέτοιου έργου.

Η κινδυνολογία και καταστροφολογία, που ακούστηκε χθες από την ακρωτηριασμένη παράταξη του κυρίου Δημάρχου, είχε άλλες σκοπιμότητες. Υπάρχει όμως φως, καθώς:
· Η διάνοιξη των παραρεμάτιων περιοχών μπορεί να αποτελέσει τον κορμό ενός σύγχρονου δικτύου ποδηλατοδρόμων στην πόλη μας
· Στο δίκτυο αυτό θα συμπεριλαμβάνονται συνδέσεις σχολείων, αθλητικών, κοινωνικών και εμπορικών υποδομών.
· Ο Δήμος από ειδικό κωδικό που έχει θα μπορούσε με ένα κατάλληλο οικονομικό σχεδιασμό να συνεισφέρει.
· Τα δίκτυα των ποδηλατοδρόμων είναι επιλέξιμα έργα του 4ου Κ.Π.Σ. (ΕΣΠΑ), άρα ένα ολοκληρωμένο και τροποποιημένο πρόγραμμα μπορεί να ενταχθεί σε αυτό.

Η εκτέλεσή ενός τέτοιου έργου όμως, σε συνδυασμό και με τις άλλες παρεμβάσεις, δεν μπορεί να γίνει από τη σημερινή Δημοτική Αρχή (αν είναι Αρχή) καθώς αυτή κατά γενική ομολογία αδυνατεί να διοικήσει. Απαιτείται μια ανανεωμένη, ομονοούσα, καινοτομούσα, δυνατή πλειοψηφία που θα κάνει τομές και θα αναλάβει ευθύνες.
Ο Συνδυασμός μας είναι έτοιμος να δώσει τις λύσεις σε σύντομο διάστημα και θα το κάνει.

Για το Συνδυασμό
ΜΕΛΙΣΣΙΑ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο Πρόεδρος

Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ώστε εσείς και η ομάδα σας είστε αυτοί που δεν επιτρέπετε στον ποδηλατόδρομο των 7 υπόλοιπων δήμων να περάσει μέσα από τα Μελίσσια; Ντροπή σας. Μη νομίζετε ότι πείθετε κανέναν με τα επιχειρήματά σας. Ο μαξιμαλισμός πάντα χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα ως μέσον αδράνειας. Προκειμένου να μη γίνει τίποτα στην πράξη ζητάμε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο, πχ για να υπάρξουν μέτρα περιορισμού του καπνίσματος πρέπει πρώτα να σταματήσουν οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων να ρυπαίνουν, τα φουγάρα των εργοστασίων να πρασινίσουν και οι πολίτες να μην πετάνε απορρίματα στο πεζοδρόμιο. Έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δε θα γίνει ποτέ τίποτα. Όμως η τακτική σας αυτή θα φροντίσουμε να γίνει γνωστή στους δημότες των Μελισσίων. Ελπίζω να ανταμειφθείτε κατάλληλα.
Κίμων Αντωνέλος

Elderly biker είπε...

Σύμφωνα με τα λεγόμενά σας αγαπητέ μου, αυτό το έργο δεν θα γίνει ποτέ...
Αν δηλαδή, χρειάζονται όλες αυτές οι προυποθέσεις που θέτετε - ξεχνόντας ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα - μάλλον σαν εμπόδια μου ακούγονται για να μην γίνει το έργο, στον βωμό των σκοπιμοτήτων σας... Μήπως δηλαδή και το καρπωθεί κάποια άλλη παράταξη έξω από τη δική σας...
Αυτό που είναι άξιο λόγου είναι η ευκολία με την οποία θα γίνει η επανεξέταση του ανωτέρω ζητήματος όταν εσείς θα έρθετε στα πράγματα, ως "δημοτική αρχή", επιδεικνύοντας μια (ανύπαρκτη) ειδικότητα στο θέμα των ποδηλατοδρόμων και μάλιστα, απαξιώνοντας τους εξ' ορισμού ειδικούς...
Το να τοποθετείτε ένα ζήτημα όπως ο ποδηλατόδρομος στα Μελίσσια σε ένα γενικότερο κατασκευαστικό πλαίσιο, πνίγοντάς το ουσιαστικά και θεωρώντας το ως μελλοντικό άσσο στο μανίκι σας όποτε αυτό χρειαστεί, δείχνει τις ευτελείς σας προθέσεις...
Ο ποδηλατόδρομος αυτός, ακόμη κι αν είναι ατελής (που, κατά τη γνώμη μου είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει τη δεδομένη στιγμή) είναι μια καλή αρχή για να ανασάνουμε... Για να βάλουμε το πρώτο λιθαράκι για μια διαφορετική αντιμετώπιση του συμπολίτη μας που αγκομαχά και πνίγεται στην τερατούπολη...
Όταν όλα τα κτήρια και οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια των Μελισσίων κτίζονταν λανθασμένα, κανείς δεν βρέθηκε να ορθώσει παρόμοιες προυποθέσεις σαν τις δικές σας... Και τώρα που βρέθηκε η άκρη του νήματος για τη λύση, θυμηθήκατε ότι πρέπει να γίνουν όλα τέλεια, αν πρέπει να γίνει κάτι...
Λυπάμαι...
Νοιώθω πολύ απογοητευμένος...!

Ένας ηλικιωμένος ποδηλάτης

Ανώνυμος είπε...

δηλαδή ,από ότι καταλαβαίνω θα πρέπει να λύσουμε ΟΛΑ τα κυκλοφοριακά προβλήματα το Δήμου μας και μετά σιγά να προχωρήσουμε στην κατασκευή του ποδηλατοδρόμου....,η κατασκευή του δεν είναι άραγε βελτίωση του κυκλοφοριακού από μονή της ? εγώ βλέπω ότι υπάρχει ένα κοινό συμφέρον και να γίνει κάτι καλό στα μελίσσια …τώρα όλα τα αλλά είναι απλές οδοντόβουρτσες ….. και στο κάτω άμα ο δήμαρχος δεν έχει τα λεφτά ας μην τον κάνει …αλλά άστον να τον δούμε ….

Dj Apal είπε...

Στο δημοτικό συμβούλιο ένας συνάδελφος ποδηλάτης σας ρώτησε ποια είναι η αντιπρότασή σας και είπατε θα την ανεβάσετε στο διαδίκτυο. Προσωπικά δε βλέπω αντιπρόταση.
Να πείτε δηλαδή... θέλουμε ο ποδηλατόδρομος να περνά από αυτά τα σημεία και όχι από εκείνα που αντιπροτείνει ο δήμαρχος. Έτσι μόνο θα γίνει σοβαρή συζήτηση και θα υπάρξει συμβιβασμός.
ΤΟ ότι λέτε ότι δε μπορεί να περνά από κάποια σημεία, το δέχομαι. Δεν τα ξέρω, πολύ πιθανό να έχετε δίκιο.
Εναλλακτική διαδρομή έχετε να προτείνετε όμως;

Ένας ποδηλάτης

Ανώνυμος είπε...

Ως ποδηλάτης και κάτοικος της ευρύτερης περιοχής πραγματικά εκπλήσσομαι από τα επιχειρήματα τα οποία οδήγησαν στην άρνηση αποδοχής της πρότασης κατασκευής του ποδηλατοδρομίου.
Θεωρώ ότι τα ίδια «προβλήματα» έχουν και οι υπόλοιπες περιοχές Π.Ψυχικού, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Κηφισιάς Ν. Ερυθραίας, και Εκάλης που δείχνουν την διάθεση και το σωστό δρόμο για την βελτιωση της ποιότητας ζωης μας και ελπίζω να ακολουθήσει το παράδειγμα τους και ο Δημος Μελισσίων. Η στάση αυτή κατά του ποδηλατοδρόμου δεν είναι μονο πολιτικό κόστος αλλα στερεί την ευκαιρία για καλυτερη ζωη για εμας και τις οικογένειες μας. Ελπιζω η λογικη να επικρατήσει και σύντομα να μαθουμε την αλλαγή στάσης και την ουσιαστική βοήθεια σας σε ένα πρότυπο έργο για την Αθηνα και την ευρύτερη περιοχή μας.
Δεν ενδιαφερόμαστε για παρατάξεις και κόμματα - είμαστε πολίτες που κρίνουμε από μη πολιτικά κριτήρια τις θέσεις και τις επιλογες σας…..

Αλέξανδρος Αθανασόπουλος είπε...

Ως ποδηλάτης της Αθήνας παρακολουθώ τις εξελίξεις στο δημοτικό συμβούλιο των Μελισσίων γιατί θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό να γίνει αυτό ο ποδηλατόδρομος τώρα:

* Αποτελεί τμήμα του πρώτου διαδημοτικού ποδηλατόδρομου από την Εκάλη στο Ψυχικό.
* Ανήκει στο εθνικό σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου μεταφορών για τη βιώσιμη κινητικότητα. Διαβάστε την άριστη σχετική δημοσίευση του ΥΠΕΧΩΔΕ: http://www.minenv.gr/5/53/g5303_bikes.htm
* Ανήκει στο τρίπτυχο σχέδιο του δήμου Μελισσίων: Ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας, προώθηση εναλλακτικών μετακινήσεων όπως το ποδήλατο, και ελεγχόμενη χρήση του αυτοκινήτου.

Για τις προϋποθέσεις που λέτε πως δεν υπήρχαν στις 29/6/2009:

> ...η δε κατασκευή ποδηλατοδρόμων θα διόγκωνε και θα περιέπλεκε ακόμη περισσότερο το υπάρχον πρόβλημα.

Θα απλοποιούσε το πρόβλημα για όσους αποφάσιζαν να αφήσουν πίσω το αυτοκίνητο και να χρησιμοποιήσουν ποδήλατο, ή να κινηθούν ως πεζοί. Βασική αρχή των ποδηλατοδρόμων είναι πως πρέπει να θυσιάσουμε λίγο από το χώρο που καταλαμβάνεται σήμερα από τα αυτοκίνητα (ο οποίος χώρος καταλήφθηκε χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό και εις βάρος όσων χρησιμοποιούν εναλλακτική μετακίνηση), ώστε να επανακτήσουμε χώρο για βιώσιμη κινητικότητα.

>Η εξασφάλιση χρηματοδότησης είναι μετέωρη καθώς τα χρονικά περιθώρια ένταξης στο Γ΄ Κ.Π.Σ. εξαντλήθηκαν και ο δεδομένος κίνδυνος απένταξης του έργου (ακόμη και αν θεωρητικά εντασσόταν) θα επιφέρει μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις για το Δήμο που δεν τις αντέχει.

Ο δήμαρχος ανέφερε στις 15/7/2009 πως εξασφάλισε διαφορετική χρηματοδότηση, γι αυτό και επαναφέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο στις 29/7/2009 με τα καινούργια στοιχεία.

> Η διαδρομή χρήζει αναθεώρησης (π.χ. δεν μπορεί να περνά κατά μήκος δρόμων-αρτηριών ταχείας κυκλοφορίας όπως η Ζ. Πηγής, ο σχεδιασμός της δεν αφορά προτεραιότητες λειτουργίας της πόλης).

Η διαδρομή χαράχθηκε από ειδικούς του Ε.Μ.Π. Αποψή μου είναι πως οι αρτηρίες ταχείας κυκλοφορίας χρειάζονται ποδηλατόδρομους περισσότερο από τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, γιατί εκεί είναι που οι ποδηλάτες κινδυνεύουμε περισσότερο, και γιατί αυτοί οι δρόμοι διευκολύνουν τη γρήγορη κίνηση των ποδηλατών. Ο δήμαρχος σας έχει προσκαλέσει να δουλέψετε μαζί του για τυχόν αναθεώρηση, αλλά παρακαλώ μην χρησιμοποιήσετε την αναθεώρηση για μακροχρόνια αναβολή αυτού του έργου. Οι υποδομές για ποδήλατο στην πόλη μας είναι πολύ πίσω.

> Η σημερινή τριχοτομημένη Δημοτική Αρχή είναι ανήμπορη να αναλάβει τις ευθύνες εφαρμογής ενός τέτοιου έργου.

Μα γι αυτό χρειάζεται και η δική σας ψήφος για να γίνει αυτό το σημαντικό έργο τώρα, και όχι να περιμένει μια άλλη δημοτική αρχή. Δεν θα λείψουν οι ανάγκες για έργα απ' τις επόμενες δημοτικές αρχές.

> Ο Συνδυασμός μας είναι έτοιμος να δώσει τις λύσεις σε σύντομο διάστημα και θα το κάνει.

Βεβαίως και μπορεί με το να εγκρίνει τον ποδηλατόδρομο τώρα. Και με την εποπτεία σας μπορείτε να βοηθήσετε ώστε ο ποδηλατόδρομος να γίνει καλά.

Ανώνυμος είπε...

Η τελευταία παράγραφος τα λέει όλα... Δε χρειαζόταν πρόλογος κ. Παπακωνσταντίνου.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ είπε...

Η απάντηση του συνδυασμού μας στο παρακάτω δελτίο τύπου:

http://melissia-polis.blogspot.com/2009/08/290709.html